<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mirna Savić Banjac: Svi smo mi odavno svjesni propusta oko sebe, krajnje je vrijeme da građani dignu svoj glas

Buka intrevju

Građani moraju biti svjesni činjenice da oni biraju odbornike u Skupštini i nakon izbora od njih svakodnevno zahtijevati da rade u skladu sa onim za šta su dobili mandat. Građanska inicijativa za Borik je odličan primjer kako reći NE odlukama koje nisu dobre

05. juni 2016, 12:00

Mirna Savić-Banjac, iz Narodnog demokratskog pokreta, odbornica je u Skupštini Grada Banjaluka. Sa njom smo za portal BUKA razgovarali o skupštinskom usvajanju građanske inicijative za Borik, pravima djece i građanskom aktivizmu.

Poslije višemjesečne borbe usvojena je GI za Borik. Koji je Vaš komentar, jeste li očekivali ovu odluku?

Jesam. Kada se javnost uključi u određenu problematiku i izvrši pritisak, Skupština je na neki način primorana da obavlja svoj posao u skladu sa interesima građana. Mnogo puta su slične inicijative, primjedbe, prijedlozi prolazili potpuno nezapaženo, jer su bili predloženi od strane opozicije, bez podrške javnosti. Isto tako, izglasavane su i krajnje kontraverzne odluke, a sve zato jer građani nisu bili uključeni.

Koliko ste zadovoljni time kako je sve prošli na sjednici Skupštine grada?

Svakako sam zadovoljna što su građani dobili ono što im Zakonom pripada, ali je istovremeno potpuno u skladu sa zdravim razumom i potrebama. Međutim, krajnji cilj mora da bude da Skupština uvijek radi na ovaj način, a ne samo kada se izvrše određeni pritisci.

Na ovaj način su zaštićena prava djece. Međutim, kako to da živimo u društvu u kojem je postojala namjera uništavanja dječijeg igrališta?

Ovo je samo jedan od primjera kako funkcioniše vlast na nivou našeg grada. Svi smo mi odavno svjesni propusta oko sebe, krajnje je vrijeme da građani dignu svoj glas i zaštite osnovna ljudska prava, prava djece, prava koja im se svakodnevno oduzimaju.

Da li je u Banjaluci potrebno graditi više dječijih igrališta?

Naravno. Ovaj problem je usko vezan sa nedostatkom zelenila i sadržaja za boravak na otvorenom za svu populaciju. Dječija igrališta su samo dio tog problema. Imamo situaciju u kojoj i mnogi vrtići nemaju prostor za boravak djece na otvorenom, a nedostatak igrališta je, kako su građani i pokazali, veliki problem u našem gradu.

Ova inicijativa je pokazala koliko je važan građanski aktivizam. Na koji način se građani trebaju više uključiti u poboljšanje stanja oko sebe?

Građani moraju biti svjesni činjenice da oni biraju odbornike u Skupštini i nakon izbora od njih svakodnevno zahtijevati da rade u skladu sa onim za šta su dobili mandat. Građanska inicijativa za Borik je odličan primjer kako reći NE odlukama koje nisu dobre. Dakle, pratiti dešavanja u gradu, ukazivati na probleme, reagovati javno kada se na dnevnom redu skupštinskih zasijedanja nalaze sporne tačke i insistirati na dosljednosti u radu, a ne prepustiti slučaju glasanje u Skupštini nakon svakog izbornog ciklusa.

U sjeni svega što se dešavalo, kakav je položaj djece i mališana kod nas?

Velika većina građana u našem društvu je ugrožena. Logično je da se to odnosi na sve kategorije: djecu, nezaposlene, penzionere, studente. Bez sistemskih promjena, ne možemo očekivati da prava djece budu zaštićena u odnosu na druge: ako vlada nezaposlenost, ako se ljudi bore za osnovnu egzistenciju, ako su pasivni, razočarani i ne vide izlaz iz začaranog kruga...Poboljšanje položaja djece zavisi direktno od poboljšanja svih aspekata života i buđenje građanske svijesti je jedino što nam može donijeti dugoročne rezultate.

Razgovarala Maja Isović Dobrijević

Vezani tekstovi: 

Miodrag Dakić: Ovo je dokaz da građanski aktivizam može da proizvede željene rezultate

Veliki uspjeh građanskog aktivizma u Banjaluci: U Skupštini grada usvojena GI za Borik!