<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Počeo je mjesec ramazan

Ramazan šerif mubarek olsun!

Počeo je ramazan. Ovaj mjesec počinje kada se na nebu vidi hilal - mladi mjesec. Akšamski ezani označili su sinoć početak mjeseca ramazana na Balkanu.

06. juni 2016, 12:00

Prvi teravih- namazi u svim džamijama klanjani su sinoć, a prvi sehur i prvi dan posta (1437/2016) je u ponedjeljak, 6. juna.

Mjesec ramazan (1437/2016) ima 29 dana, a prvi dan Bajrama je 5. jula.

Ramazan je najodabraniji je mjesec u godini, u njemu je najodabranija noć Lejletu-l-kadr u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur'ana i noć lejletu-l-Bedra, historijski događaj koji je usmjerio povijest islama.

Mjesec je to posebnih ibadeta, molitve, pokajanja, praštanja, duhovnog čišćenja i uzdizanja, intenzivnog međuljudskog susretanja, a Muslimani u Bosni i Hercegovini, pored posta i klanjanja teravih-namaza, uče Kur'an, slušaju mukabele uz učenje i razumijevanje Kur'ana, organizuju zajedničke iftare i sehure.

U svojoj tradicionalnoj ramazanskoj poruci vjernicima islamske vjeroispovijesti povodom nastupajućeg mjeseca ramazana, reisu-l-ulema je poručio vjernicima da ramazanske dane provedu u ibadetu i činjenju dobrih djela.

"Braćo i sestre u vjeri, mi muslimani svjedočimo Allahovu jednoću, on je neovisan od stvorenja, njega ništa ne obuhvata, a on obuhvata sve. Ramazan je put kojim ćemo učvrstiti našu vjeru, to je mjesec u kojem se potpuno predajemo Allahu, skrušeni bogobojaznošću. U ramazanu je naša snaga, omekšajmo naša srca, otvorimo ih da u njih uđe svjetlo vjere. Neka u ovom mjesecu očvrsnu naše porodice, neka se ljubav u njima širi. Provedimo razaman u ibdaetu, neka naša dobra djela budu putokaz drugima, učinimo puno više da budemo bolji. Neka nam svima donese mir", kazao je u svojoj ramazanskoj poruci reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH  Husein ef. Kavazović.

Ramazansku poruku poslao je i sarajevski imam Sulejman Bugari.

''Pomozimo jedni drugima da postimo i zapostimo. Ako nećemo, onda ćemo ispaštati. S obzirom na to da sve duše svjesno ili nesvjesno Njega i od Njega traže i Njemu se obraćaju, kako On veli: “Njega traži sve na nebesima i zemlji. On svakog daha unikatno djeluje”, onda svi, također, svjesno ili nesvjesno i poste - neko sekundu, neko minutu, neko sahat, dan, svako drugi dan, tri dana, deset dana, trideset dana, a neko cijeli život. Drage i plemenite duše, haj'mo se takmičiti ko će više postiti i prouzrokovati da drugi zaposti od svega što remeti mir i ugled na oba svijeta. Koristim priliku da vam čestitam ovaj mubarek mjesec, sajam milosti, oprosta, sigurnosti'', napisao je Bugari.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.