<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šef Gugla mijenja istoriju, pravi leteće automobile

GOOGLE

Jedan od osnivača Gugla Lari Pejdž pokrenuo je dvije male kompanije koje rade na razvijanju malih električnih letjelica - letećih automobila, piše Blumberg.

10. juni 2016, 12:00

Decenijama entuzijasti među izumiteljima rade na letećim automobilima s malo rezultata osim što su razočarali investitore i ispraznili njihove račune. Bolji materijali, autonomni navigacioni sistemi i drugi tehnološki iskoraci su ubedili pametne, bogate i navodno ozbiljne ljude da je u nekoliko sledećih godina moguće napraviti leteće automobile koja uzleću i sleću vertikalno, navodio Blumberg.

Pejdž je radi tog projekta pokrenuo kompanije Zi aero i Kiti hok, kako se zove i mesto u kome su braća Rajt pre više od 100 godina izvela pionirski let avionom.

Pre tri godine u Silicijumskoj dolini pojavila se nova kompanija Zi aero, koja je bila smeštena odmah pored Guglovog sedišta u mestu Mauntin Vju, što je, kako navodi Blumberg, neobično, pošto Gugl čvrsto kontroliše svu zemlju u okolini.

Jedan novinar je primetio patentni dokument koji pokazuje da Zi aero radi na maloj električnoj letelici koja uzleće i sleće vertikalno - letećim automobilima.

Posle toga je usledilo mnoštvo napisa, a kompanija je negirala da je povezana s Guglom ili nekom drugom poznatom tehnološkom kompanijom. Ubrzo je počela da izbegava upite medija, a zaposlenima su data uputstva kao da izbegavaju pitanja novinara.

Na sajtu Zi aera piše "Dizajniramo, pravimo i testiramo bolje načine da se dođe od A do B", i da traže "kreativne ljude koji mogu ostvariti nemoguće" i da razvijaju "revolucionarne nove oblike transporta" s radom u "preseku aerodinamike, napredne proizvodnje i električnog pogona".

Ispostavilo se da Zee.Aero ne pripada Guglu, već Lariju Pejdžu, koji je sa Sergejom Brinom osnivao internet-džina. Pejdž je od 2010. lično finansirao Zi aero sa zahtevom da se njegova umešanost krije od javnosti, reklo je 10 ljudi koji su upoznati s tom kompanijom.

Zi aero je deo Pejdžovog plana da se ubrza razvoj personalizovanog vazdušnog putovanja. Kao i osnivači Amazona i Pejpala, Džef Bezos i Ilon Mask, Pejdž koristi lično bogatstvo za ostvarivanje dečačkih snova, navodi Blumberg.

Zi aero se nalazi u jednospratnoj zgradi u kojoj je Pejdž prizemlje namenio kompaniji, dok su na spratu bile njegove prostorije, ali je kasnije inženjerima ustupio i taj prostor sa skupim slikama, zidom za penjanje, kao i s prvim raketnim motorom Sejseksa koji mu je poklonio Mask.

Ta kompanija zapošljava skoro 150 ljudi, a proširila je rad u aerodromskom hangaru na oko sat vožnje gde se izvode probni letovi prototipova.

Pored Zi aera, u koji je uložio više d 100 miliona dolara, Pejdž je prošle godine pokrenuo Kiti hok nedaleko od prostorija Zi aera da radi na slilčnim projektima. Prema podnetim dokumentima, njen predsednik je Sebastijan Tran, koji je kum Guglovog programa samonavodećih vozila i osnivač istraživačkog odeljenja u Gugl eksu. Pejdž, Gugl i Tran su odbili da govore o Zi aeru ili Kiti hoku.