<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Donald Trump: Luđak ili genijalac?

Šta kaže nauka

Ko je poslušao barem jedan govor republikanskog kandidata američkih predsjedničkih izbora, sigurno se zapitao "da li taj čovjek misli ozbiljno?".

17. juni 2016, 12:00

Tokom posljednjih nekoliko mjeseci koliko traje 'cirkus' imali smo priliku čuti mnoge Trumpove izjave koje ne priliče čovjeku, a još manje potencijalnom prvom čovjeku jedne od najmoćnijih država na svijetu. 

Javlja se pitanje: je li Donald Trump vrhunski prevarant koji će učiniti sve kako bi dobio izbore ili zaista vjeruje u stvari koje govori? 

Psihologinja Maria Konnikova kaže kako političari i prevaranti imaju mnoge zajedničke osobine, a za Trumpa je izdvojila slijedeće:

1. Makijavelizam: Trump je više puta optužen da manipulira ljudima, situacija i osjećajima. Konnikova tvrdi kako je Trump vrlo vješt u manipulaciji te tačno zna koji potezi će mu donijeti najviše pažnje.

2. Narcizam: Trump često uzdiže i hvali sam sebe.

3. Psihopatija: Trump je u više navrata pokazao nedostatak empatije. Posljednji od mnogih primjera je masakr u Orlandu nakon kojeg je Trump napisao na svom Twitter profilu kako je nagovijestio ovakav događaj.

No, sve se svodi na jedan faktor - namjeru.

Prevaranti ciljano žele nasamariti ljude, oni manipuliraju kako bi došli do svog cilja. Ipak, istraživanje je pokazalo da iako mnogi političari zvuče kao prevaranti oni to nisu jer iskreno vjeruju u ono što govore, piše Express.hr. 

Problem s Trumpom je što niko ne može znati vjeruje li on iskreno u ono što govori ili manipulira glasačima kako bi došao do Bijele kuće...