Donald Trump: Luđak ili genijalac?

Šta kaže nauka

Donald Trump: Luđak ili genijalac?

Piše: Agencije

Ko je poslušao barem jedan govor republikanskog kandidata američkih predsjedničkih izbora, sigurno se zapitao "da li taj čovjek misli ozbiljno?".

 Tokom posljednjih nekoliko mjeseci koliko traje 'cirkus' imali smo priliku čuti mnoge Trumpove izjave koje ne priliče čovjeku, a još manje potencijalnom prvom čovjeku jedne od najmoćnijih država na svijetu. 

Javlja se pitanje: je li Donald Trump vrhunski prevarant koji će učiniti sve kako bi dobio izbore ili zaista vjeruje u stvari koje govori? 

Psihologinja Maria Konnikova kaže kako političari i prevaranti imaju mnoge zajedničke osobine, a za Trumpa je izdvojila slijedeće:

1. Makijavelizam: Trump je više puta optužen da manipulira ljudima, situacija i osjećajima. Konnikova tvrdi kako je Trump vrlo vješt u manipulaciji te tačno zna koji potezi će mu donijeti najviše pažnje.

2. Narcizam: Trump često uzdiže i hvali sam sebe.

3. Psihopatija: Trump je u više navrata pokazao nedostatak empatije. Posljednji od mnogih primjera je masakr u Orlandu nakon kojeg je Trump napisao na svom Twitter profilu kako je nagovijestio ovakav događaj.

No, sve se svodi na jedan faktor - namjeru.

Prevaranti ciljano žele nasamariti ljude, oni manipuliraju kako bi došli do svog cilja. Ipak, istraživanje je pokazalo da iako mnogi političari zvuče kao prevaranti oni to nisu jer iskreno vjeruju u ono što govore, piše Express.hr. 

Problem s Trumpom je što niko ne može znati vjeruje li on iskreno u ono što govori ili manipulira glasačima kako bi došao do Bijele kuće... 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.