<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Solarna misterija: Gdje su nestale sunčave pjege?

Pvi put u poslednje dve godine površina sunca je bez pjega, šta se to dešava?

18. juni 2016, 12:00

Po prvi put u poslednje dve godine, sunčeva površina je bez pjega, što znači da je sunce počelo svoj 11-togodišnji ciklus.

Sunčeve pjege su tamne tačke geomagnetskog vrtloga koji su zaslučni za solarne vjetrove i izbacivanje čestoica u svemir.

Na svom vrhuncu 2014. godine Sunce je imalo u prosjeku 116 pega. Sunce bez pjega koje se prvi put pojavilo 3. juna pokazuje da je pred nama period male solarne aktivnosti.

Sljedeći solarni minimum je planiran za 2019-2020, ali će do njega doći postepeno.

Ispod površine bez pjega solarana aktivnost je još jaka i uskoro će izbaciti nove pjege. Ipak, periodi Sunca bez pjega će trajati prvo po nekoliko dana, zatim nekoliko nedelja i na kraju nekoliko mjeseci.

Solarni minimum ne olakšava život na planeti pored zvjezde. Kao prvo gornji slojevi atmosfere će se ohladiti i sabiti pa će smeće iz svemira biti mnogo bliže Zemlji.

Takođe, astronauti će imati više šanse da ih pogode kosmički zraci koje uobičajeno odbija heliosfera - dio svemira pod sunčevim uticajem.