<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prosječna plata za pola potrošačke korpe

Prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj isplaćena u maju iznosila je 841 KM, što jedva pokriva i polovinu mjesečnih troškova četvoročlane porodice u Republici Srpskoj, koja je u prosjeku za april oko 1850 KM, prema računici Saveza sindikata Republike Srpske (SSRS).

26. juni 2016, 12:00

Prema analizi Saveza sindikata Republike Srpske tokom aprila mjeseca samo za hranu četvročlane porodice bilo je potrebno više od 700 KM, troškovi nisu ništa manji ni u maju.
Prema podacima Zavoda za statistiku Srpske prosječna mesečna bruto plata iznosila 1.351 KM. Prosječna neto plata u maju veća je za 2,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Najviša prosječna neto plata u Republici Srpskoj za maj isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.241 KM, a najniža u oblasti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 521 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,1 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku niže za 1,6 odsto. 

Od 12 glavnih kategorija proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u tri, niže cijene u šest, dok su cijene u tri kategorije, u prosjeku, ostale nepromijenjene. 

Najveći rast cijena od 1,6 odsto u maju je zabilježen u kategoriji stanovanja, usljed viših cijena u grupi električna energija i drugi energenti od 2,3 odsto. 

U kategorijama komunikacije, obrazovanje i restorani i hoteli cijene su, u prosjeku, ostale nepromijenjene. 

Najveći pad cijena u maju zabilježen je u kategoriji odjeća i obuća od 0,7 odsto, usljed određenog broja sniženja, zatim u kategoriji hrana i bezalkoholna pića od 0,4 odsto. 

Kada je riječ o industrijskoj proizvodnji, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u maju veća je za 6,7 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok je desezonirana industrijska proizvodnja u maju veća za 3,7 odsto u poređenju sa prethodnim mjesecom. 

Broj zaposlenih u industriji u maju manji je za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine manji za 0,3 odsto.