<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

9 najčešćih internet obmana zbog kojih mnogi ostaju bez para!

Iako najčešće samo pogledamo i obrišemo ih, stotine reklamnih poruka, ponuda i obaveštenja koje nam zatrpavaju mejlove nisu samo obična gnjavaža. Većina su zamke za finansijsku prevaru, iznudu a ponekad i otvorenu pljačku.

22. juni 2016, 12:00

Od molbi propalih nigerijskih prinčeva do Fejs ponuda za rad kod kuće, donosimo listu najpoznatijih i najčešćih prevara u vašem inboksu i savete kako da  prevarite - prevarante.

Nigerijska prevara ili 419

Potpuno je neverovatno da je ovako prozirna prevara ikada zaživela. Pravo internet čudo, takozvana nigerijska prevara, šema ili “419”, opstala je godinama i još je jedna od najuspešnijh i najpoznatijih. Ime je dobila po članku nigerijskog krivičnog zakona koji prevaru definiše kao krivično delo. Prema nekim podacima prevaranti uz pomoću nje zarade godišnje neverovatnih 12,7 milijardi dolara. A ona se odigrava uobičajeno ovako: Prvo vam na mejl vam stigne pismo “člana bogate nigerijske porodice” (koriste i druge zapadnoafričke države) kojem je umro neko važan i zbog sigurnosnih razloga žele da izvuku novac iz zemlje. Privremeno bi ga stavio na vaš račun i to je spreman velikodušno da plati, samo mu odmah unapred treba uplatiti beznačajan iznos za provizije.

Šta uraditi : Ignorisati i nikad nikome u mejlu ne davati lične podatke ako niste sigurni sa kim komunicirate.

2. Odobreno vam je!

Pošalju vam mejl u kome tvrde da ste kreditno sposobni za bankovnu pozajmicu ili dobar limit na kreditnoj kartici, samo kod potpisivanja dokumenata za karticu morate uplatiti mali iznos za troškove. Iako se čini da je takođe providna kao nigerijska, ova je prevara veoma uspešna, posebno među ljudima koji su u finansijskim problemima.

Šta uraditi : Banke zaista naplaćuju godišnju članarinu za kreditne kartice ali nikad na ovaj način. One nikada ne proveravaju vašu kreditnu sposobnost pre nego zatražite kredit.

3. "Phishing" (Pecanje)

Dobijete mejl od kompanije koja vam je poznata, recimo svoje banke ili trgovačkog lanca u kojem često kupujete. Poruka vas vodi na stranicu gdje se traži da date svoj mejl i šifru za logovanje, a onda to šalje prevarantima. "Phishing" šeme su verovatno najčešći oblik prevare na internetu. Sumnja se da je velika hakerska provala u američki trgovački lanac "Target" u kojoj su pokradeni milioni podataka o adresama i kreditnim karticama kupaca, počela upravo kao "phishing" šema.

Šta uraditi : Nikad ne klikćite na linkove u sumnjivim mejlovima jer ćete kompjuter izložiti virusima i zloćudnom softveru. Iako se čini da je kompanija koja šalje mejl poznata i pouzdana, to je varka, legitimne kompanije nikad ne rade tako. Ključne lične podatke na njihove stranice možete upisivati samo ako sa njima već imate neku vrstu ugovora uz niz različitih provera.

4. Humanitarna pomoć

Kad god se dogodi velika elementarna nepogoda, u mejl vam stižu molbe za donacije u fondove za pomoć žrtvama. Misleći da donirate novac, mogli biste da im predate broj vaše kartice i druge podatke za plaćanje kriminalcima.

Šta uraditi : Donirajte, ali samo preko proverenih institucija. Sajt charitynavigator.org (www.charitynavigator.org) je dobro mjesto za proveru humanitarnih organizacija

5. Putovanja

Društvene mreže prevarantima su otvorile neslućene mogućnosti, jer sada mogu da privlače žrtve dobrim fotografijama na Pinterestu, Twitteru, Instagramu, Facebooku i da prevare čak i iskusne putnike. Kad kliknete na divnu sliku predela ili plaže koja reklamira besplatna putovanja ili avionske karte, zamoliće vas da ispunite anketu s puno ličnih podataka ili da upisivanjem mejla i šifre otvorite kompjuter zloćudnom softveru.

Šta uraditi : Sve velike aviokompanije i operateri u turizmu imaju stranice na društvenim mrežama, ali treba uvek proveriti jesu li povezane s njihovim (pravim) web stranicama. Ne verujte linkovima na Twitteru i sličnim trikovima koji koriste vašu dekoncentrisanost!

6. Pomoć dužnicima

Ljudi koji su se našli u noćnoj mori prezaduženosti lako padaju na mejlove u kojima prevaranti tvrde da i mogu pomoći da smanje, konsoliduju dug ili da ga se reše. Sve što se traži je uplata malog avansa za operativne troškove.

Šta uraditi : Kao i u slučaju mejlova u kojima se nude kreditne kartice, ne davati nikakve podatke o finansijama, posebno ako ste u finansijskim problemima.

7. Lutrija

Čestitamo! Dobili ste na lutriji! Osim što niste. Lažni mejlovi stižu iznenada iz izmišljenih međunarodnih kompanija za igre na sreću i tvrde da morate poslati samo mali iznos za troškove obrade ili konaktirati nekoga ko će vam organizovati isplatu.

Šta uraditi : Ne treba objašnjavati da sigurno niste dobili na igrama na sreću ako ih niste igrali. Kad dobijete na lutriji, vi se javljate njima, ne traže oni vas.

8. Lažna uplata

Prodavali ste nešto na internetu i javljaju vam da je osoba koja je izlicitirala najbolju cenu uplatila više para nego što je trebalo. Pošalju ček na kojem se vidi iznos i molbe da vratite razliku. Ali - ček je lažan i nakon što pošaljete novac, moraćete pokriti i iznos na čeku.

Šta uraditi : Nikad ne prihvatajte iznose veće od cene po kojoj prodajete na internetu i birate sigurne načine "online" plaćanja.

9. S Fejsbukom radite od kuće

Velika je verovatnoća da ste u poslednje vreme na mejl dobili ponudu u kojoj se tvrdi da je Fejsbuk lansirao novi program preko kojeg korisnici mogu zarađivati od kuće. Reč je, svakako, o lažnoj poruci. Link vas vodi na lažnu Fejs stranicu na kojoj prevaranti traže uplatu 4 dolara za “Facebook Millionaire” početni komplet a sitnim slovima na disrektnom mestu piše da će vam kreditnu karticu teretiti sa 94 dolara mesečno za dalji pristup programu.

Šta uraditi : Kao i u već pomenutim slučajevima, uzdržite se od otvaranja linka, ne dajte brojeve svojih kartica i, ako vam se obavezno, prijavite prevaru Fejsbuku.

(Espreso.rs)