<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovo je najbrže rastuća ekonomija svijeta: Nije Kina

EKONOMIJA

Usporavanje kineskog rasta je veoma dobro dokumentovano. Privreda Kine ima niz problema, slab izvoz, velike dugove i manje investicija. Sve to se odražava i na globalnu ekonomiju.

26. juni 2016, 12:00

Ona u prvom kvartalu beleži rast od 7,9 odsto, što je značajno više od kineskih 6,7 odsto.

Indija je zadržala prvo mesto na listi najbrže rastućih ekonomija sveta. Rast iznosi 7,9 odsto u prvom kvartalu ove godine, dok je u Kini koja je sinonim za brz rast on iznosio svega 6,7 odsto.

Usporavanje kineskog rasta je veoma dobro dokumentovano. Privreda Kine ima niz problema, slab izvoz, velike dugove i manje investicija. Sve  to se odražava i na globalnu ekonomiju.

Ipak, smatra se da će prelazak Kine sa infrastrukture i investicija na potrošnju i usluge osigurati stabilnost.

I manji kineski rast izaziva zavist velikih svetskih privreda. Tako je u EU rast u 2015. iznosio svega 1,9 odsto. Indijski rast je poguran poljoprivredom, jer je od uvoznika hrane zemlje postala izvoznik. Inače, od Indije se očekuje da uskoro postane zemlja sa najmlađom radnom snagom na svetu.

Indija ima i svestki priznate kompanije, a lokalna potrošnja je pogurala rast privrede. Ipak, problemi su identifikovani u domenu infrastrukture, kao i socijalnih nejednakosti.