<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vikend sa vampirom

<p>Naš narod ima običaj da kaže: " Kakav je to blockbuster koji nema svoj sequel( tj. nastavak) ?! ". Vodeći se po toj staroj narodnoj, odlučih da napišem nastavak svom ranije napisanom članku o simpatičnim krvopijama, vampirima- zlim, htoničnim( podzemnim) demonima u ljudskom obliku.</p>

25. mart 2010, 12:00

Doduše ovo i neće biti klasičan nastavak sa puno specijalnih efekata i krvi ( i seksa pride), već više rimejk, svojevrsno uputstvo kako prepoznati vampira i kako se adekvatno ponašati u različitim situacijama sa dotičnom personom. Jer vampire možete sresti svuda: u redu za hljeb, mlijeko, lutriju, vaučere i ostale vitalne namirnice. Oni vas hipnotišu kad upalite TV, gledaju vas sa šarenih plakata u gradu i smiju se svemoćno kao da govore: "Krvi ću ti se napiti!".

Nekoć davno se i engleski pisac Bram Stoker oduševio originalnim slovenskim(po nekima čak i srpskim) terminom- vampir. I u toj ekstazi i oduševljenju kreirao je savršenog demona, koji pije krv i koji je besmrtan i dugovječan, nazvavši ga grof Vlad Drakula. Tu su mu kao inspiracija poslužili lik i djelo erdeljskog vojvode Vlada Tepeša, koji je bio vitez iz reda Zmajeva(tj. Drakula), čija je dužnost bila da se bore protiv Otomanske imperije. Vojvoda Tepeš nije bio vampir, ali je svojim zvjerskim postupanjem prema neprijateljskim vojnicima postao izvanredan model čika Stokeru za kreaciju grofa Drakule. Prema stručnom objašnjenju vampir je mrtvac u koga ulazi neki zao duh ili njegov vlastiti, diže ga iz groba i nagoni da hoda unaokolo i pije krv. Međutim, u gradu je prepoznatljiv kao upadljivo blijed lik koji nikad ne pije vino i stalno kuka o lošoj situaciji u Zavodu za transfuziju. Prepoznati ga možete ako ste mu rod (naročito žena), ako ste rođeni subotom ili u ponoć, itd. , a nekad ne morate biti ništa od toga, pa ipak će vam se ipak prikazati. Nemojte da vas zavara njegov izgled u filmovima, kao npr. crni plašt sa visokom kragnom, očnjaci umjesto "dvica", zalizana kosa prosijeda oko šiljastih ušiju, itd. Pravi vampir više liči na balon nego na Gary Oldmana, a to što je kao balon nikako ne znači da odskakuje od poda do plafona, već se naprotiv kreće strahovitom brzinom i ako planirate da mu zbrišete neka vas noge nose obavezno preko vode ili trnja, šiblja, grmlja i sličnih objekata( rizikujući da poderete štošta), jer tu vampir ne zalazi.
Na njegovo prisustvo reaguju životinje, odnosno postaju razdražljive, skiče, vrište, laju, itd. , a sam vampir se može pretvoriti u jednu od njih, recimo psa ili mačku.

Stoga ako vam se čini, da vas vaši cuko ili maca pokušavaju hipnotisati, ili umjesto supice uporno grickaju vaše zanoktice, uradite sljedeće:
1. naoštrite kolac, ili
2. smanjite vitamine.

Vampir je noćna ptica, što znači da je velika vjerovatnoća da ćete ga sresti vraćajući se vikendom iz noćnog provoda. To nikako ne znači da vampir posjećuje kafane, klubove ili diskoteke, naprotiv, on će za susret izabrati neko usamljeno mjesto puno romantike, kao što je groblje ili raskršće. Nekad će samo pričati sa vama, a nekad vas i gricnuti, ali neće propustiti priliku da vam priđe s leđa i diše vam u vrat, jer to obožava.

Vampir se pojavljuje iz više razloga, a prvi je, vjerovali ili ne, žena. Upravo je njegova žena prva osoba kojoj će se vampir prikazati, a često i spavati s njom.
Iz takve veze rađa se dijete bez kostiju, ogromne glave, nazvano patronimom- vampirović. Ponekad su domišljate lole iz sela koristili fazon da kao vampiri uskaču udovicama kroz prozor i da ih "prepadaju". Drugi razlog zbog koga se vampir pojavljuje jeste krv, i vampir u tom pohodu tamani sve: "Gicu, koku, vjevericu - lovca, vuka, Crvenkapicu ". Pojavljuje se i da bi se osvetio svom ubici, ili da mu neko zapali svijeću( ako je umro bez nje), a vrlo često se pojavljuje iz čiste dosade, da bi se zezao, da odgleda derbi, itd.

Kao zaštita od vampira, služe različiti predmeti, i nemojte biti u zabludi da ga možete otjerati krstom, jer on spava ispod jednog. Najefikasnija stvarčica je naravno bijeli luk, koji možete dodati kao modni detalj (ogrlica) vašim najnovijim krpicama ili ga jesti, ali pazeći da ne pretjerate u konzumaciji, jer možete izgubiti komunikaciju i sa onima koji nisu vampiri.

Ako vam je Abraham Van Helsing neki rod, dolazimo do vama najljepšeg dijela ovog teksta, tj. kako uništiti vampira?
Uzmimo da ste obavili sve predradnje i otklonili sve dileme, tj. da udovicu zbilja posjećuje njen pokojni muž, a ne lokalni akcioni heroj, zatim ste provodali crnog konja po groblju, otkrili grob, itd. i sada ste spremni za glavno jelo.

Prilikom uništenja budite suptilni i originalni, te pored klasičnih predmeta: luka, glogovog koca i noža crnih korica( za žile ispod koljena), ponesite i "srećka"(da mu odvučete pažnju), mrežu za leptire(jer se često transformiše u leptira), bacač plamena za kraj (da spalite sve, pazeći pritom da ne spalite i sebe), Orbit žvake i drugu opremu za koju mislite da će vam biti neophodna( lisice, bič, motorna testera i sl. ).

Konačno ste otvorili grob i ispred sebe imate mješinu ispunjenu krvlju, buljavih očiju, velikih noktiju, itd. Imate tri mogućnosti:
1. predomisliti se i pobjeći
2. nastaviti proces uništenja
3. pobjeći, usput se predomišljajući.
Ako ste se namjerili da izvršite uništenje, onda mu preciznim, nemilosrdnim udarcem probijte centar kardio-vaskularnog trakta, pazeći da vas gejzir krvi ne isprska, jer jednog dana možete postati kao on (puno žena, zbogom karijesu, itd.). Ako eskivira udarac pretvarajući se u leptira, vi poskočite i uhvatite ga mrežom, a zatim mu počupajte krila. Na kraju bacačem plamena, uz povik banzai! , spalite njega i okolinu (za svaki slučaj).
Postoje i modernije verzije vampira sa čepom za napuhavanje, tako da je proces uništenja znatno olakšan, jer sve što treba da uradite je da pronađete njegovu erogenu zonu, otvorite je i za otprilike 5 sekundi, vampir će ispuhati kao dušek. Takođe, i ovu verziju možete spaliti sigurnosti radi.

Na kraju vam ostaje da sa radošću konstatujete da ste spasili svijet, ali nemojte biti iznenađeni jedne noći dok budete bazali ka toplom krevetu sa neke lude žuraje, ako vam tada, na pustom raskršću, neko počne disati u vrat.

Možda samo hoće da priča sa vama.

Iz arhiva BUKE