<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pobuna đaka u Jajcu: Ne dijelite nas na Hrvate i Bošnjake

ĐACI

U Jajcu živi podjednak broj Hrvata i Bošnjaka. Imaju dvije srednje škole sa planom i programom na hrvatskom jeziku, a djeci bez obzira na to koje su nacionalnosti, izdaju se svjedočanstva sa grbom nepostojeće Herceg Bosne. Vlasti hoće da ih razdvoje u različite škole. Učenici kažu: Stop dijeljenju – nađite rješenje prihvatljivo svima.

24. juni 2016, 12:00

Ivica i Tarik išli su u odvojene osnovne škole. Jedan u školu za hrvatsku, drugi u namjenjenu bošnjačkoj djeci.  Prelaskom u srednju školu prvi put im se ukazala prilika da sjede u klupama sa svojim vršnjacima druge nacionalnosti i vjere.

''U osnovnoj školi sam imao toliko onih koje sam mrzio. Danas kako nas je ova škola spojila, svi smo super. Postali smo prijatelji, izlazimo na kafe. Prvo polugodište nam je samo upoznavanje ko je kakav, a već drugo mi se složimo svi'', rekao je učenik Ivica Jukanović.

''Imam sada neke prijatelje koji su mi bolji nego neki moje vjere. Poštujemo se i nemamo problema kao u osnovnoj školi'', riječi su učenika Tarika Šehića.

Za učenike jezik kojim se razumiju. Zvanično plan i program u dvije srednje škole izvodi se na hrvatskom jeziku za svu djecu. Svi dobijaju i svjedočanstva sa državnim, kantonalnim ali grbom nepostojeće Herceg Bosne.

Skupština i Vlada Srednjobosanskog kantona podržali su inicijativu za osnivanje srednje škole sa planom I programom na bosanskom jeziku.

''Kada je u pitanju ta oblast školstva osjećamo se kao nacionalna manjina. Ni mi ne želimo da se djeca dijele. Ali ovo što se dešava je nama od Ministarstva ponuđeno uzmi ili ostavi i mi nemamo izbora. Sada govorim kao Bošnjak, naša djeca nemaju izbora'', kaže Edin Hozan, načelnik Jajca.

Bošnjačka djeca, kojih je brojčano koliko i hrvatske, u ovim školama imaju bosanski jezik i islamsku vjeronauku. Srpska su u manjini i ćirilice nema. Grupa učenika iz obje srednje škole organizovano se protivi razdvajanju. Izlaskom na ulice tražiće od vlasti da iznađu rješenje za sve, ali pod istim krovom.

''Na protestima ćemo pokušati organizovati da budu tri učenika koji će nositi tri zastave. Jedan će nostiti bosansku, jedan hrvatsku, jedan srpsku'', kazao je Ivica Jukanović.

Poruke ovih učenika za sada su ozbiljno shvatili jedino u OSCE-u.

Zvanični podaci pokazuju da u Jajcu nema napada i incidenata na nacionalnoj osnovi. Mladi kažu da se podjele osjete.

''Kad su utakmice reprezentacija uvijek smo podijeljeni. Npr. sad kad je Hrvatska igrala malo je Bošnjaka gledalo to. Tad se dese svađe. Nacionalizma se najviše osjeti na tim utakmicama'', ispričao je učenik Tarik Šehić.

Na svijest mladih utiču porodica, školstvo, mediji, politika. Ovi mladi ljudi traže od svih njih da ih podrže u izgradnji zdrave svijesti novih generacija.

N1