<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

London i veliki gradovi glasali za ostanak u EU: Izlazak izglasali seljaci, starci i socijalni slučajevi

EU

Izlazak iz EU izglasali seljaci, starci i socijalni slučajevi...

24. juni 2016, 12:00

Britanski glavni grad London bio je čvrsto za ostanak u Europskoj uniji. Pokazuje to karta rezultata referenduma o odlasku ili ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji koja pokazuje kako su Britanci glasali po regijama.

I Liverpool i Manchester te škotski Edinburgh i velški Cardiff bili su u velikoj mjeri za ostanak, a u Birminghamu su protivnici i zagovornici izlaska Britanije iz EU bili izjednačeni. Za ostanak su bili i Oxford, ali i sjevernoirski Belfast.

Čini se kako su za izlazak iz Europske Unije mahom glasale ruralnije sredine, a posebno su nabrijani na izlazak bili na krajnjem istoku Engleske, u regiji East Midlands gdje je u nekim dijelovima uz samu istočnu obalu preko 80 posto birača glasalo za izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Najveći pobornici izlaska stariji od 65 godina

Podaci pokazuju da su, ukupno gledajući, Engleska i Wales bili za izlazak, a Sjeverna Irska i u još većoj mjeri Škotska, za ostanak Britanije u EU.

Prema dobi, Britanci stari od 18 do 24 godine, odnosno oni koji će najduže morati živjeti s jučerašnjom odlukom, u najvećem su postotku bili za ostanak u Uniji, njih 64 posto. Što su stariji. Britanci su sve više protiv Britanije u Europskoj uniji. Najviše onih koji su za izlazak tako je u dobnoj skupini od 65+ godina, 58 posto. Prosjek godina koliko će oni morati živjeti sa svojom odlukom je 16, a oni najmlađi glasači koji su bili i najviše za ostanak, živjet će s ovom odlukom u prosjeku 69 godina.

Dosad su se u europskim zemljama najvećim protivnicima Europske unije i euroskepticima pokazalo siromašnije i lošije obrazovano stanovništvu, a s obzirom na regionalnu strukturu glasanja za ostanak odnosno odlazak Velike Britanije iz Europske unije može se pretpostaviti da je upravo tako stanovništvo izglasalo izlazak iz EU.

Index