Preporuka za čitanje: Karen Armstrong "Polja krvi - Religija i historija nasilja"

ISTORIJA I RELIGIJA

Preporuka za čitanje: Karen Armstrong "Polja krvi - Religija i historija nasilja"

Piše: BUKA

Knjiga Karen Armstrong "Polja krvi - Religija i historija nasilja" objavljen je na našem jeziku u prevodu Mirnesa Kovača a u izdanju izdavačke kuće Buybook.

"Podrazumijevajući više nego što označava, riječ terorizam tvrdoglavo odbija otkriti mnogo, pogotovo onda kada obje strane sukoba zasipaju istom optužbom jedna drugu, jednako strasno. Njen učinak je optužiti protivnika mnogo više nego razjasniti prirodu sukoba koji leži u pozadini. Jedan pokušaj definicije opisuje fenomen kao 'namjernu upotrebu nasilja, ili prijetnje njegovom upotrebom, protiv nevinih ljudi, s ciljem zastrašivanja njih specifično ili drugih tjerajući ih u smjeru djelovanja koji oni inače ne bi poduzeli'. Ali, ovo se također može kazati za neke oblike konvencionalnog ratovanja. Ustvari, postoji opća znanstvena saglasnost da su neka od najvećih po srazmjeru djela terorističkog nasilja protiv civila bila izvedena od strane država, a ne od nezavisnih grupa ili pojedinaca. U nacionalnim ratovima dvadesetog stoljeća, stotine hiljada civila su bili bombardirani zapaljivim napalm bombama ili onima koje isisavaju vazduh. Tokom Drugog svjetskog rata, saveznički znanstvenici su pažljivo proračunali mješavinu eksploziva i strukture vjetrova kako bi stvorili uništavajuće vatrene oluje u gusto naseljenim područjima u njemačkim i japanskim gradovima upravo da bi stvorili strah kod stanovništva. Postoji, međutim, najmanje jedna tačka po kojoj se svi slažu: terorizam je u osnovi i inherentno politički, čak i onda kada su drugi motivi – religijski, ekonomski ili društveni umiješani uvijek vezan za 'moć – njeno sticanje ili njeno održavanje'. Prema jednoj od pionirskih stručnjakinja u ovom polju 'sve terorističke organizacije, bilo da je njihov dugoročni politički cilj revolucija, nacionalno samoodređenje, očuvanje ili obnova statusa quo, ili reforma, su angažirane u svojevrsnoj borbi za političku moć sa vlastima nad kojima žele izvršiti utjecaj i zamijeniti ih", piše Armstrong.

Mirnes Kovač napisao je da Karen Armstrong spada u najtemeljitije poznavaoce religija našeg doba:

"Svojim dosadašnjim opusom ona je umogome to dokazala. Knjiga Polja krvi ruši sveproimajući mit današnjice: da je religija uzrok svog nasilja i zla savremenog doba. Historija nam pak kazuje drugačije, a Amstrongova to- kroz širok zahvat od drevnbih civilizacija, religijskih ideja, pokreta i ličnosti, ključnih historijskih prekretnica, sve do bestijalne zloupotrebe religije i svetog u našem vremenu- argumentirano pobija".

BIOGRAFIJA

Karen Armstrong rođena je u katoličkoj porodici 1944. godine u Engleskoj. U svojoj 17. godini stupila je kao iskušenica u katolički samostan u Triptonu. Nakon sedam godina redovničkog života i bezuspješne potrage za prosvjetljenjem napušta samostan. Od 1982. godine isključivo se bavi pisanjem.

Preko 20 izvanrednih knjiga stoji u blistavom opusu ove autorke što je opravdano stavlja u vrh autora koji pišu o religiji i religioznosti. Napisala je brojna opsežna analitičko-komparativna djela o judaizmu, hrišćanstvu, islamu i budizmu i drugim religijskim tradicijama.


"Elegantna i snažna... I učena i tačna, blistava u svojoj širini znanja i historijskih detalja."


The Washington Post

 
"Uvjerljiva... Oprezna, nepristrasna i istinita."


The New York Times Book Review

 
"Uvjerljiv pregled pravih sila koje stoje u pozadini religijskog nasilja."


The Huffington Post

 

 

Knjigu možete naći i online shopu buybook.ba

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
great
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.