<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Cameron proveo obećani referendum za razliku od nekih u RS-u

Branislav Borenović

Predsjednik PDP-a i šef Odbora Narodne skupštine RS-a za evropske integracije i regionalnu saradnju Branislav Borenović ocijenio je za Fenu da odluka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU) generalno ne može imati uticaj na evropsku perspektivu BiH, jer se ona nalazi u fazi kada je daleko od EU.

24. juni 2016, 12:00

''Odluka građana Britanije na referendumu neće imati veliki uticaj na evropski put BiH'' – uvjeren je Borenović, koji također napominje da će se sada u javnosti vjerovatno pojaviti i određena pitanja u vezi s evropskim putem BiH i o samoj EU.

Međutim, naglašava, da je za BiH važno da dostigne evropske zakonodavne standarde, kriterije i pravila, a sve ciljem da se osigura bolji život građana u RS-u i BiH.

Odluka o izlasku iz Velike Britanije iz EU predstavlja, kako kaže, veliki izazov za tu zemlju i evropsku zajednicu država, jer će uz političke doći i do ekonomskih implikacija.

''Vidjet ćemo ko će pretpjeti i kakvu štetu, imati koristi od odluke koju su izglasali građani Velike Britanije'' – dodao je Borenović.

Kazao je i da je za njega najjača politička poruka u vezi s referendumom u Velikoj Britaniji odgovornost tamošnjih političara, posebno britanskog premijera Davida Camerona koji je prije nekoliko godina obećao građanima da će imati priliku da na referendumu iskažu svoj stav.

''To je odgovorno ponašanje nekoga ko će vjerovatno biti i politička žrtva ishoda referenduma, ali pokazuje da javno izgovorena riječ i obećanje moraju biti i provedeni'' – rekao je Borenović ukazujući da je to potpuno suprotno od nekih političkih struktura na našem podneblju i u RS-u, koji su svašta obećavali, a nikada nisu proveli.