<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pokrenuta peticija da London proglasi nezavisnost i aplicira za pridruživanje EU

London

Britanci su danas većinom glasova izglasali izlazak iz Evropske unije, no veliki dijelovi zemlje bili su za ostanak u EU-u. Većina građana Londona tako je bila za ostanak u Evropskoj uniji.

24. juni 2016, 12:00

I Liverpool i Manchester te škotski Edinburgh i velški Cardiff bili su u velikoj mjeri za ostanak, a u Birminghamu su protivnici izagovornici izlaska Britanije iz EU bili izjednačeni. Za ostanak su bili i Oxford, ali i sjevernoirski Belfast.

Stoga ne čudi kako je danas pokrenuta i peticija za odvajanje Londona od Britanije te za pridruživanje tog grada Uniji. Peticiju je pokrenuo novinar James O'Malley, a dosad ju je potpisalo preko 4.000 ljudi.

"London je međunarodan grad i želimo ostati u srcu Evrope. Suočimo se s realnošću - ostatak zemlje se ne slaže s nama. Zato, umjesto da pasivno-agresivno glasamo jedni protiv drugih na svakim izborima, hajdemo se službeno razvesti i pridružiti našim prijateljima na kontinentu.

Ovom peticijom pozivamo gradonačelnika Sadiqa Khana da London proglasi nezavisnim te da aplicira za pridruživanje grada Evropskoj uniji, uključujući i Schengen. 

Gradonačelniče Sadiq, biste li radije bili predsjednik Sadiq! Odradite to!", stoji u peticiji koju je pokrenuo O'Malley.