<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovo je apsolutni dobitnik britanskog izlaska iz EU

Cijena zlata je skočila na najviši nivo za dvije godine, nakon što je Velika Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije.

25. juni 2016, 12:00

To je prouzrokovalo krizu na svetskim tržištima i povećalo tražnju za zlatom, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Kako prenosi američka televizijska mreža Si-En-Bi-Si, cena zlata je skočila za čak osam odsto, na najviši nivo za dve godine, dok je obim trgovanja fjučersima bio šest puta veći od prosečnog trgovanja. 

Cena zlata za neposrednu isporuku je, kako prenosi "Blumberg", skočila za 4,7 odsto, na 1.316,05 dolara za uncu do 11 časova u Londonu, zbog čega su cene tog plemenitog metala sada blizu rekordne vrednosti od 16. juna. 

Banka Sosijete ženeral je prethodno saopštila da bi cena zlata mogla dostići 1.400 dolara za uncu ukoliko dođe Britanija odluči da napusti EU. 

"Obim trgovanja koji smo videli protekle noći se ne može uporediti ni sa čim", izjavio je glavni analitičar londonske brokerske kuće TF Global markets, Naem Aslam, dodajući da su pojedini klijenti frustrirani jer ne mogu dovoljno brzo da obave porudžbine. 

Cena zlata je u ovoj godini skočila za 24 odsto, pošto su očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) zadržati kamatne stope na niskom nivou dovela do slabljenja dolara.

Investitori traže utočište u zlatu

U nastavku je i analiza direktora sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Sakso banci, Olea Hansena. 

Već preko noći smo mogli da primetimo neke ekstremne promene. Tržište je bilo potpuno nespremno za ovaj iznenađujući ishod referenduma u Velikoj Britaniji. Među glavnim dobitnicima ove situacije je zlato. Ovaj dragoceni metal je kranje sigurno utočište u slučaju teškoća bilo gde – to je ono što se pokazalo ovog jutra. Cene sterlinga su pale 15%, nasuprot evra 10%, i nasuprot dolara 5%. Probili smo cenu zlata od USD 1.300 za uncu i sada bismo potencijalno mogli da idemo prema USD 1.400 za uncu. Nakon početne faze najnižih cena, verovatno će doći do konsolidacije, pa tako očekujemo podršku između USD 1.300 i 1.315 za uncu, ali na kraju sa prinosima od obveznica koji padaju, sa berzama pod pritiskom, sa američkim Saveznim komitetom za otvoreno tržište (FOMC) koji će skoro izvesno biti na čekanju, za sada se nastavlja preraspodela fondova u zlato, a to bi potencijalno moglo da ga odvede do najviših vrednosti iz 2014. godine od USD 1.400 za uncu. 

Tržišta nafte su pod pritiskom; odjednom su pala skoro 6%. Ono što treba imati u vidu je da je tržište nafte počelo da se vraća u balans tokom poslednjih nekoliko meseci. Bili smo svedoci snažnog skoka na tržištu. Povećani pesimizam na tržištu generalno u ovom trenutku i jači dolar štete nafti, ali kako cena nafte bude išla na dole, to će potencijalno ubrzati process rebalansiranja jer će proizvođačima čiji su troškovi proizvodnje visoki smanjiti kapacitet radi povećanja proizvodnje. 

Mislim da negativan rizik za naftu nije veliki u ovom trenutku. Očekujem da podrška dođe oko zone od USD 45 i za WTI i za Brent. Kako budemo počeli da se krećemo ispod USD 46 očekujem da počnu da uskaču kupci. Kratkoročno najveći rizik je samo činjenica da postoji opšta količina povećanog pesimizma na tržištu; Pozivi upozorenja za marginu dolaze sa svih strana. To bi moglo da znači da su hedž fondovi držali ono što je do nedavno bio rekord u dugim pozicijama za naftu a može potencijalno da bude dodatno smanjenje rizika, što može da tržište izloži prodajnom pritisku. Generalno, očekujemo da se podrška uspostavi oko USD 45.