<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

RS propada ali i dalje odbija ogromna grant sredstva iz IPA fondova

Analiza

Šta će nakon slučaja Velika Britanija biti sa Evropskom unijom? Da li će se promijeniti odnos prema Balkanu?

25. juni 2016, 12:00

Evropska unija je ponudila izvanredne pogodnosti balkanskim državama, pogotovo iz pretpristupnih fondova. Trenutno tim fondovima raspolažu sve bivše jugoslovenske republike osim Bosne i Hercegovine. BiH za sada nema besplatnog novca jer iz RS-a odbijaju neke od zahtjeva Unije, pogotovo onaj i o formiranju  državnog ministarstva za poljoprivredu, piše Patria.

Za period od 2007. do 2014. poljoprivrednici su izgubili 325 miliona eura besplatnih (grant) sredstava, što je oko 650 miliona KM. Zaključno sa 2016. godinom BiH je trebala dobiti 970 miliona KM.

Uglavnom, u novom ciklusu IPA fondova za period od 2014. do 2020. iz budžeta Evropske unije BiH je trebala dobiti još 870 miliona maraka. Dakle, gubici su stravični i ukoliko BiH ne pristupi kandidaturi u EU iznosit će oko milijardu i po KM. Riječ je o grantovima, dakle džaba datim sredstvima.   

Od vlasti u BiH se tražilo i traži da samo oformi jedno državno ministarstvo poljoprivrede, sa jednim računom. Smatra se da bi poljoprivreda zasigurno doživjela procvat sa tolikim razvojnim sredstvima.

Nedavno je državni premijer Denis Zvizdić objavio da BiH godišnje gubi 80 miliona eura, što je oko 160 miliona maraka iz IPA fondova. Iz organizacije Green Council već odavno upozoravaju na gubitničku politiku iz RS prema vlastitim poljoprivrednicima. U oba entiteta, posebno Federaciji BiH građani jedu najskuplju hranu, koja je evidentno sumnjivog kvaliteta.

Poljoprivrednici iz oba entiteta su uglavnom zajednički tražili sredstva iz IPA fondova, ali je politika na čelu sa Miloradom Dodikom zadržala tvrd i nepokolebljiv stav: Ne žele ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou.

Ništa specijalno nisu tražili Evropljani, osim jednog računa na koji bi uplaćivali sredstva ta razvoj naše poljoprivrede i jedne institucije sa kojom bi imali jednostavnu i efikasnu komunikaciju. Nažalost, to neće moći jer je politika odvajanja u svoje atare doživjela kulminaciju. Ne može se ni zamisliti koliko bi besplatna sredstva iz IPA fondova danas značila direktnom podrškom finansijski opustošenom budžetu Republike Srpske.

Čak i onima koji podržavaju politiku Milorada Dodika u mnogim segmentima, nije jasan razlog odbijanja ogromnih grant sredstava za razvoj poljoprivrede u ovoj državi, piše Patria.