<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Škotska vlada dala zeleno svjetlo za novi referendum o nezavisnosti

Posljedice Brexita

Škotska vlada odobrila je početak procesa priprema za referendum o nezavisnosti, a prva ministarka Nicola Sturgeon zatražila je hitni početak pregovora sa Briselom kako bi se zaštitilo škotsko mjesto u Evropskoj uniji.

25. juni 2016, 12:00

Škotske vlasti su u subotu i zvanično odlučile da se pokrene organizacije novog referenduma o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva, piše The Guardian. Kao prvo, bit će potrebno izglasati zakon koji će to omogućiti, slično kao što je pripreman teren za neuspjeli referendum iz 2014. godine.


Pored toga, škotska vlada je odlučila da se što prije pokrenu posebni pregovori sa Briselom kako bi se što bolje zaštitila pozicija Škotske unutar Evropske unije u jeku Brexita.

Na sastanku vlade u Edinburghu odlučeno je formiranje posebnog tijela sačinjenog od eksperata koji će učestvovati u savjetovanju vlasti u razgovoru sa Briselom. Eksperti će dolaziti iz polja zakonodavstva, finansija i diplomatije, a sve u cilju pronalaženja najboljeg rješenja za sjevernu članicu Ujedinjenog Kraljevstva. Podsjećamo, Ujedinjeno Kraljevstvo je kroz referendum izabralo izlazak iz Evropske unije. S druge strane, građani Škotske su dvotrećinskom većinom glasali za ostanak države u EU. Situacija je probudila ideju o raspisivanju novog referenduma o otcjepljenju od Londona nakon čega pi škotska samostalno zatražila stupanje u Evropsku uniju.

Referendum još uvijek nije siguran, ali su potezi vlade u posljednja 24 sata garant da će ideja biti stavljena na stol škotskog parlamenta koji bi ga donošenjem legislativa trebao naposljetku omogućiti.

Referendum iz 2014. godine je propao jer je tabor za napuštanje UK osvojio nedovoljnih 44 posto glasova. Zagovornici nezavisnosti sada smatraju da će taj broj biti značajno veći zahvaljujući Brexitu.