<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jedan bogataš traži nezamislivo: Veće poreze da bi se pomoglo siromašnima

Najbogatiji čovek Hong Knga Li Ka-šing traži od vlasti da razmortre povećanje korporativnih poreza, kako bi se izborili sa rastućim nejednakostima u društvu pogotovo među mlađom populacijom.

25. juni 2016, 12:00

 Najbogatiji čovek Hong Knga Li Ka-šing traži od vlasti da razmortre povećanje korporativnih poreza, kako bi se izborili sa rastućim nejednakostima u društvu pogotovo među mlađom populacijom. 

“Povećajte poreze za jedan ili dva procenta i mnogi će imati koristi”, kaže Li. Iako Hong Kong važi za mesto koje je najkonkurentnije za poslovanje u svetu, ima previše onih koji žive sa manje od 2100 USD mesečno.

Deset najbogatijih ljudi ovog grada stvara trećinu BDP-a, i oni su bili okrivljeni za proteste koji su se protivili vlastima u Pekingu, kao i onima iz 2014. godine. 
Li smatra da je ključno da se pomogne mladim ljudima. Hong Kong ima najmanje korporativne poreze na svetu - 16 odsto u poređenju sa 40 odsto u SAD i 23 odsto svetskog proseka. 

Ipak, Li se protivi povećanju poreza za bogate ljude smatrajući da svi treba da plaćaju isto. Kao glavne oblasti interesovanja vlasti on je naveo zdravstvo i obrazovanje i stvarno lokalna vlada će ove godine potrošiti trećinu budžeta upravo na to. 

Sa svoje strane vlasti mali porez smatraju prednošću. Li ima lično bogatstvo procenjeno na 29 milijardi dolara, ali je mnogo toga i dao. Od 1980. godine njegova fondacija je donirala 20 milijardi dolara.