<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Osnivači EU: Britanija da ode što prije

BERLIN

Šefovi diplomatija šest država osnivača Evropske unije poručili su juče poslije sastanka u Berlinu da Britanija što prije treba da počne proceduru izlaska iz EU-a kako Unija ne bi bila držana u stanju "limba", a Francuska je zatražila da novi britanski premijer hitno preuzme dužnost.

26. juni 2016, 12:00

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Holandije, Italije, Belgije i Luksemburga saglasni su da London ne smije da odgađa kompleksnu proceduru izlaska iz Unije, rekao je domaćin skupa, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

- Zajednički saopštavamo da proces mora početi što je prije moguće kako ne bismo završili u produženom periodu limba umjesto da se usredsredimo na budućnost Evrope i radimo na njoj - rekao je Steinmeier, prenosi AFP.

- Britanija mora hitno da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma koji omogućava da počnu pregovori o izlasku iz EU-a - izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault poslije sastanka.

Ne bi bilo prihvatljivo da Britanija "igra mačke i miša", rekao je on novinarima.

- Naravno, treba da bude imenovan novi britanski premijer i za to će vjerovatno biti potrebno nekoliko dana, ali ovo je hitno - rekao je Ayrault.

On je istakao da je u intersu Britanije i Evropljana da se izegne period neizvjesnosti koji bi imao finansijske posljedice i koji bi mogao imati i ekonomske i političke posljedice, prenio je Reuters.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders je rekao da Evropa mora da pruži odgovore na pitanja imigracije, sigurnosti i posla, a njegov holandski kolega Bert Koenders istakao je da Evropa ne može da prihvati politički vakum.

- Ne možemo se ponašati kao da je sve po starom - rekao je on.

Vrijeme je izuzetno važno, istaknuto je nakon sastanka kom su prisustvovali i šefovi diplomatija Italije i Luksemburga, Paolo Gentiloni i Luksemburga Jean Asselborn.

- Razumijemo i poštujemo rezultat referenduma i razumijemo da je Britanija sada koncentrisana na sebe. Ali London nema odgovornost samo prema Britaniji. Sada se i nama mora omogućiti da se usredsredimo na budućnost Evrope a to znači da poslije odluke Britanije mora početi proces njenog izlaska - rekao je Steinmeier okružen ministrima, navodi Reuters.