<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nestabilno ljetno vrijeme u regiji: Oprez, i danas pljuskovi, jak vetar i grad

BIH I REGIJA

Čuvajte se jakih grmljavinskih oluja, evo što donosi iduća sedmica...

26. juni 2016, 12:00

BIH

Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Nešto više oblačnosti i padavine se očekuju tokom poslije podneva. Ponegdje u Krajini i Posavini je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme. Vjetar, slab, u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini zapadni. Najviša dnevna temperatura od 26 do 32, na jugu do 34 stupnja.

U ponedjeljak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovin umjereno oblačno. Lokalni pljuskovi, ponegdje uz grmljavinu očekuju se u većini područja. Poslije podne u Posavini i Krajini se ne očekuju padavine. Jutarnja temperatura od 16 do 20, na jugu od 19 do 23, a najvuša dnevna od 23 do 28, na jugu od 30 do 34 stupnja.

U utorak umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Povremeni lokalni pljuskovi se očekuju u dijelovima centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu od 17 do 21, a najviša dnevna od 23 do 28, na jugu od 30 do 34 stupnja.

U srijedu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu od 16 do 22, a najviša dnevna od 27 do 33 stupnja.

SRBIJA

Kako se navodi u saopštenju RHMZ-a, danas uvece na sjeveru i zapadu, tokom noći i u ponedjeljak i u ostalim krajevima Srbije, ponegdje se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode sa pojačanim vjetrom, obilnijim pljuskovima i pojavom grada.

U Beogradu će tokom dana biti pretežno sunčano i veoma toplo, uz slab do umjeren vetar, dok se u večernjim satima očekuje naoblačenje i osveženje s povremenom kišom ili kratkotrajnim pljuskovima s grmljavinom.

Jutarnja temperatura biće oko 24, a najviša dnevna oko 32 stepena.

Od srijede se očekuje pretežno sunčano i toplije vrijeme, a samo je u petak moguće novo prolazno naoblačenje s kišom i pljuskovima.

HRVATSKA

I U nastavku vikenda očekuje se vruće i sparno vrijeme. Na Jadranu će biti pretežno sunčano, na njegovom krajnjem jugu u drugom dijelu dana uz mogućnost za kakav lokalni pljusak. U kopnenim će predjelima prijepodne biti uglavnom sunčano, sredinom dana i popodne bit će vrlo nestabilno, a uz pojačan razvoj oblaka bit će kiše i lokalnih grmljavinskih pljuskova. Ponegdje je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme.

U većini kopnenih predjela puhaće slab istočni i sjeveroistočni, na krajnjem istoku jugoistočni vjetar. Na Jadranu će biti slabog i umjerenog sjeverozapadnog i jugozapadnog vjetra.

Jutro će na kopnu biti ugodno, s temperaturama zraka od 17 do 21°C, na moru toplo i vrlo toplo, od 21°C na sjeveru do 29°C mjestimice na jugu. U najtoplijem dijelu dana očekuje se između 28 i 33°C u kopnenim, te od 30 do 35°C u morskim predjelima.

Nova sedmica u Dalmaciji će početi pretežno sunčanim vremenom. U ostatku zemlje prijepodne će biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice će biti kiše, lokalnih pljuskova i grmljavine, a popodne djelomice sunčano i uglavnom suho. Ono što je najvažnije, posvuda će malo osvježiti, na kopnu osjetnije nego na moru.

Na kopnu će biti slabog do umjerenog sjeverca i sjeveroistočnjaka, na istoku umjerenog sjeverozapadnog vjetra. Na sjevernom i dijelu srednjem Jadrana puhat će umjerena, podno Velebita na udare i jaka bura, u Dalmaciji umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati od 15 do 20°C, na moru između 20 i 26°C. U najtoplijem dijelu dana kopnenu Hrvatsku očekuje od 22 do 28°C, sjeverni Jadran imat će između 27 i 30°C, a Dalmacija od 30 do 34°C.

U utorak se očekuje uglavnom sunčano i vrlo toplo, u Dalmaciji i vruće vrijeme. Više oblaka očekuje se u prvom dijelu dana, kada će u većini predjela prevladavati umjerena naoblaka.

Na kopnu će puhati slab sjeveroistočni vjetar, na istoku će biti umjerenog sjeverozapadnjaka. Na Jadranu će biti umjerene bure i sjeverozapadnog, na krajnjem jugu i jugozapadnog vjetra.

Temperature zraka u jutarnjim će satima na kopnu biti između 13 i 18°C, na moru od 20 do 26°C. Najviše dnevne temperature kretat će se od 23 do 28°C u većini kopnenih predjela, istočna Slavonija mjestimice bi mogla imati i stupanj-dva više, dok se na obali i otocima u najtoplijem dijelu dana očekuje između 28 i 32°C.

U ostatku sedmice biće sunčano, a temperature će rasti iz dana u dan. Ipak, ne očekuju se sparine i toliko visoke temperature kao posljednjih dana.