<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Statističari Srpske se povukli iz Centralnog popisnog biroa

Popis

Republički zavod za statistiku više ne učestvuje u radu Centralnog popisnog biroa. Svi predstavnici iz Republike Srpske povukli su se iz daljih aktivnosti oko objave rezulatat popisa, koji se već uveliko zbrajuju na osnovu jednostrane odluke Velimira Jukića.

26. juni 2016, 12:00

Prije nekoliko dana Narodna skupština Republike Srpske, Jukiću je ostavila prostora da razmisli i povuče potpis sa sporne metodologije.

“Prošao je 25. u mjesecu i Republiblički zavod za statistiku, odnosno dva predstavnika u Centralnom popisnu birou i dva predstvanika iz RS su se povukla iz daljeg rada Centralnog popisnog biroa”, rekla je direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković.

Nakon povlačenja na potezu je Vlada Republike Srpske. Trebalo bi da predlozi zakon o popisu stanovništva, koji bi odriješio ruke Republičkom zavodu za statistuku da objavi podatke za teritoriju Srpske. Premijerka Željka Cvijanovi za ATV kaŽe da u Kabinetu ne sjede skrstenih ruku.

“Formiran je jedan radni tim koji treba da služi kao podrška za izradu novog zakona i taj zakon ce uskoro naci na Vladi, a nakon toga kako to predviđa i procedura poslat u NSRS na dalje usvajanje”, rekla je predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović.

Stav Velimira Jukića o tome kako će u krnjem sastavu funkcionisati centralni popisni biro nismo uspjeli da dobijemo. U isto vrijeme, lider SDS nije siguran da Republika Srpska može da objavi sopstvene rezultate.

“Postojale su šifre, softverske šifre, znači da niko nije mogao raditi na programu bez sve tri strane, na naše pitanje prema Republičkom zavodu za statistiku šta se dešava s tim, dobili smo neformalni odgovor da se to više ne primjenje, odnosno izgleda da su oni tu mogućnost kontrole procesa ispustili iz svojih ruku.

Ne razumijete se u problematiku, odgovara Radmila Čičković. Tvrdi da su pomenute šifre služile samo za uvođenje reda u sistemu, ali ne i za kontrolu podataka.

“To je bio jedan program i taj program je poslužio da spriječi zloupotrebe”, rekla je Čičković.

Čičković zaključuje da Zavod za statistiku kreće sa obradom podataka za Republiku Srpsku odmah nakon što Vlada i Skupština usvoje zakon. Time će tvrdi demantovati sve najave da to nije moguće učiniti.