<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Počelo je: padaju cijene nekretnina, banke sele zaposlenike iz Londona

LONDON

Nacionalno triježnjenje...

27. juni 2016, 12:00

Ostavka Camerona dodatno je otežala ionako kompliciranu situaciju jer Britancima sada treba i novi premijer koji će ih voditi kroz proces odvajanja od EU, za koji nitko ne zna kako će ići

Nacionalno triježnjenje način je na koji bi se mogla opisati atmosfera ovog vikenda u Londonu. Kraj tjedna u samo nekoliko sati donio je politički potres o čijim se posljedicama danas može samo nagađati.

Tijekom vikenda činilo se da Britanija nije samo otok koji ne zna što sa svojom novostečenom odvojenošću od svijeta nego i brod bez kapetana.

Pad rejtinga

Ostavka Davida Camerona dodatno je otežala ionako kompliciranu situaciju. Britancima sada treba i novi premijer koji će ih voditi kroz proces odvajanja koji bi na snagu trebao stupiti odmah, iako nikome, čini se, još nije jasno što će on podrazumijevati ni koliko će točno trajati.

Malo tko vjeruje u to da će ovaj proces proći glatko, što zrcale i pokazatelji tržišta - agencija Moody’s već je spustila rejting sa stabilnog na negativni. Najavljuje se pad cijena nekretnina, banke u Cityju u petak su svojim zaposlenicima poslale poruke da će promjene biti moguće. Jedna od njih najavljuje relokaciju 300 zaposlenika iz Londona u Pariz. Za početak. O odcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva ne govore samo Škoti i sjeverni Irci, već i Londončani.

Iako u šali, činjenica je da ovo nije odluka većine građana Londona, koji su u velikom postotku od 75% glasali za ostanak u Europskoj uniji. Nikada se ranije nije toliko točnom činila tvrdnja da London ne odgovara slici Britanije. “Šokiran sam. I dalje mi je teško shvatiti razmjere ovoga što se dogodilo. Toliko je nenamjernih posljedica.

Divljanje tržišta

Teško je reći što će izaći iz ovog kaosa - Škotska će otići, Irska će ponovno postati problem. Iz kaosa bi se mogle dogoditi goleme paneuropske političke promjene”, u razgovoru za Jutarnji list rekao je ekonomski analitičar Charles Walker. “Teško mi je reći išta pozitivno o ishodu referenduma. Ono što je odlučilo o referendumu je imigracija. Ljudi nemaju pojma o tome u kakvu su nas situaciju doveli”, govori. Walker je iz prvih redova promatrao divljanje tržišta koje je počelo usred noći s četvrtka na petak, kada je postalo jasno da će noćna mora Cityja postati njegova stvarnost. Walker govori da je nakon inicijalne reakcije u poslijepodnevnim satima tržište utihnulo i očekuje da će financijsko tržište biti osobito tiho, s izostankom transakcija, u idućim tjednima, možda i mjesecima. To nisu dobre vijesti, jer neaktivnost na financijskom tržištu u pravilu dovodi do nekontroliranih promjena na tržištu kojem nedostaje balansa. Vođena obećanjem pozitivnog ishoda Borisa Johnsona, koji bi mogao biti novi premijer - druga opcija je ministrica unutarnjih poslova Theresa May - pitam Walkera da opiše najbolji scenarij novonastale situacije.

Članak 50

“To bi bilo da se Članak 50 još ne pokrene i da se Boris Johnson postavi kao lider i priđe Bruxellesu s planom u potpunosti reformirane Europske unije.

Ujedinjeno Kraljevstvo u tom bi se slučaju postavilo kao lider promjene. To bi omogućilo Britaniji novi ugovor s EU, nakon čega bi se održali novi izbori kako bi se dobio mandat za reformiranu Europu, a Škotska bi odlučila ne tražiti novi referendum. Samo na ovaj način vidim da bi rezultat referenduma bio dobra vijest. I vi i ja znamo koliko je ovaj scenarij malo vjerojatan”, kaže.

Jutarnji list