<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Francuska je prva zemlje u Evropi po doprinosu u borbi protiv side

Bill Gates

Bill Gates je danas pozdravio napore Francuske “prve zemlje u Evropi po doprinosu u borbi protiv side”, nakon sastanka s Francoisom Hollandeom u Jelisejskoj palači na temu o međunarodnoj akciji protiv pandemija.

27. juni 2016, 12:00

Francuski predsjednik je rekao u nedjelju navečer da će Francuska nastaviti s doprinosom Svjetskom fondu za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije u visini od 1,8 milijardi eura za period 2017.-2019. godine, što je 360 miliona eura godišnje.

“Želio bih izraziti svoju zahvalnost predsjedniku Francoisu Hollandeu i Francuskoj, prvoj zemlji po doprinosu u Evropi protiv borbe sa sidom već godinama i čije veliko učešće omogućava da se ubrza borba protiv ove tri bolesti”, rekao je Bill Gates, dopredsjednik fondacije Bill i Melinda Gates.

“Od 2002. godine, Svjetski fond je omogućio da se spasi 17 miliona života i novi plan borbe će omogućiti da se spasi dodatnih osam miliona života”, rekao je Bill Gates.

“Siguran sam da će francuska  velikodušnost biti izvor inspiracije i drugima. Svijetu treba ovakva vrsta vodstva, da bismo mogli živjeti u sigurnijem svijetu s boljim nivoom zdravlja, za generacije koje će doći”,rekao je Gates.

Dok, 1,2 miliona ljudi u svijetu umire gotovo svake godine od HIV-a, Francuska i Fondacija Bill i Melinda Gates će nastaviti jačati svoje partnerstvo za razvoj inovativnih akcija u ovom domenu, posebno u Africi, navela je Jelisejska palača u saopćenju.

Predsjednik Francuske  i Bill Gates pozivaju na opću mobilizaciju svih donatora fonda, prije konferencije za rekonstituciju Svjetskoj fonda za borbu protiv Side, tuberkuloze i malarije, koja će se održati u Montrealu 16. septembra, kako bi ovaj događaj bio uspješan i omogućio da se iskorijene pandemije do 2030. godine”, napisala je Jelisejska palača.