<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sindikalci prijete masovnim protestima na kojima će tražiti smjenu Vlade FBiH

Sarajevo

Stotinjak sindikalaca s područja Kantona Sarajevo, predvođeni Sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja (SOOiO) Federacije BiH i Savezom samostalnih sindikata (SSS) BiH okupilo se danas kratko ispred zgrade Federalne vlade.

27. juni 2016, 12:00

Nezadovoljstvo su izražavali zbog brisanja iz Registra FBiH SOOiO, a tvrde da je odluka nezakonita i da nepravilnosti koje su navedene kao razlog ne postoje.

Glavni odbor SSSBiH na današnjoj vanrednoj sjednici ponovio je da pruža podršku sindikatu obrazovanja te da će svim sindikalnim sredstvima nastojati da ga vrati u registar.

Predsjednik Ismet Bajramović je najavio proteste ukoliko Vlada ne ukine odluku o brisanju, a kazao je da će u tom slučaju na masovnim protestima biti organizirana peticija za smjenu Vlade.

Uime Vlade vanjski saradnik za pripremu pregovora po granskim kolektivnim ugovorima Zlatko Hurtićnovinarima je kazao da su brojne nelogičnosti u vezi s ovom situacijom te da se, po njegovom mišljenju, radi o grupi ljudi koja ima druge interese.

Istakao je da je osnovno obrazovanje u nadležnosti kantonalnih, a ne Federalne vlade te da ima informaciju da je SOOiO već predao zahtjev za registraciju na nivou kantona, a da to traži  i od Vlade FBiH.

Osim toga, naveo je i da im je nuđeno da preregistriraju sidikat, kao osam drugih s kojim je nastavljen socijalni dijalog, ali da su oni to odbili.

Protesti su trajali kratko, a nije bilo ometanja saobraćaja niti drugih smetnji.