<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rupa u budžetu 227 miliona KM

Vlada RS

Prošle godine Vlada je stvorila 227 miliona maraka obaveza koje nije platila na vrijeme, pokazuje izvještaj o izvršenju budžete. Kasnile su plate, invalidnine i borački dodatak, grantovi Željeznicama i subvencije poljoprivredi.

28. juni 2016, 12:00

 Na kraju marta u državnoj kasi bilo je 127 miliona gotovine i 207 miliona neplaćenih računa iz ove godine. Dodatni teret su i računi iz prošle jer je u prva tri mjeseca Vlada platila tek polovinu pa je ostalo još 95 miliona.

Da nikad nije bilo teže priznali su i u Vladi uz opravdanje da je problem nastao prebacivanje penzija na trezor.Sve bi bilo uredu da godina ima 11 mjeseci jer Fondu PIO godišnje nedostaju pare za isplatu jedne penzije. Razliku su do sada prikuplja zaduživanjem kod komercijalnih banaka.

“Meni kao direktoru fonda Penzijsko invlaidskog osiguranja savim sigurno da je lakše imajući u vidu činjenicu da ne moramo da smišljamo načine kako da obezbjedimo nedostajuća sredstva”, rekao direktor Fonda PIO Mladen Milić.

Načine zato smišlja premijerka Željka Cvijanović. Osim penzija od Fonda PIO Vlada je naslijedila i dugove od 150 miliona i stotinjak miliona godišnjeg deficita.

Da plati sve što je potrebno Vladi ove godine nedostaje pola miilijarde maraka. Budžetskim korisnicima koji su posljednji na listi prioriteta, neće puno pomoći ni prva tranša kredita od MMF-a. I pored tog novca do kraja godine Vladi ći nedostajatai oko 270 miliona.

“Govorimo zaista o samo jednoj tranši ove godine i govorimo o nekih 50 miliona koji otpadaju na Republiku Srpsku. Dakle ne govorimo ni o kakvim spektakularnim novcima i ne govorimo ni o kakvom spasavanju budžeta jer to nije ni potrebno. Budžet izvršava svoje obaveze u nekim oblastima ima problema, ali neke stvari su apsolutno ažurne i nema problema”, rekla je predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović.

Novac koji nedostaje Vlada će pokušati da obezbijedi prodajom obveznica. Posljednju emisiju spasile su Poštanska štedionica Srbije koja je kupila više od polovine. U prvih deset dana avgusta planirane su još tri emisije hartija od vrijednosti, a ko će ih kupiti u Vladi još ne otkrivaju.