<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hercegovačkim firmama nedostaje kvalifikovane radne snage

Na području Hercegovine trenutno je nedostatak učenika u građevinskim, turističkom i metalurškim srednjim školama, a tvrtke upravo imaju potrebu za tom kvalificiranom radnom snagom, kazao je stručnjak za ekonomski razvoj Gospodarske komore grada Mostara (GKM) Jens Müller.

28. juni 2016, 12:00

 On je na konferenciji u Mostaru na temu realnih potreba za deficitarnim zanimanjima, pozvao učenike da se prijave za te vrste profesija, napominjući kako im je i GKM sprema pomoći u smislu spajanja sa zainteresiranim tvrtkama.

Jens Muller je ocijenio kako je po tom pitanju potrebno podići svijest kod učenika i roditelja te povećati socijalno društveno priznanje tih profesija.

''Smatramo da je za to potrebno da su učenici u kontaktu od početka s tvrtkama, te da dobivaju simboličnu plaću, kao što im je potrebno osigurati i perspektivu u budućnosti, u smislu osiguranog rada nakon završetka školovanja. Također je potrebno raditi na promociji tvrtki u smislu poboljšanja imidža tih profesija, te napraviti neki akcijski plan kako bi se poboljšalo društveno priznanje tih profesija'', ocijenio je Muller.

Napomenuo je kako tržište radne snage ima dosta kontradiktornosti, tj., na jednoj strani mnogo nezaposlenih, a na drugoj strani među gospodarstvenicima vlada velika potražnja za kvalificiranom radnom snagom.

Prema istraživanju GKM-a koje je završeno u aprilu ove godine, a u kojem su sudjelovale 42 tvrtke (30 iz turističkoga i 12 iz metalurškog sektora), u idućoj godini potrebno im je 313 novih zaposlenika.

Ministar gospodarstva u HNŽ-u Željko Laketić napomenuo je kako se intenzivno radi na izmjeni i dopuni postojećih planova i školovanja koji bi doprinijeli usmjeravanju i stvaranju određenog profila kadrova, a koji su potrebni gospodarstvu kako bi se poboljšala ekonomska situacija.

Privatni poduzetnici, odnosno predstavnici Grand Hotela Neum i hotela Mepasa te Aluminija d.d. Mostar, govoreći o problemima i nedostatku kadrova, složili su se kako se do kvalificirane radne snage teško dolazi, te da bi se svijest kod učenika o tim deficitarnim strukama trebala stvarati još u osnovnoj školi.