<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

MUP RS u službi građana: Ćuti dok te tuče narodna milicija

Represija

Moguće je da su ovi policajci, po uzoru na svog vrhovnog šefa, ministra Dragana Lukača, branili nejač, žene i djecu, kao on onomad u Banjaluci kad je pretukao jednog sugrađanina. Isto je radila poluga, noga na glavu, grizi beton...

28. juni 2016, 12:00

Rutinska policijska kontrola u gradiškom kafiću, za advokata Milana Maleševića, kako tvrdi, završila se batinama. Policajac mu tražio ličnu kartu, a on od njega da ga persira, broj značke i ime, nakon čega počinje njegova noć za pamćenje.

"Osam policajaca je počelo da me tuče. Zavrtali poluge, noga na glavu, grizi beton i ostale stvari. Onda su me strpali u auto, uhapsili su me, u policijsku stanicu. Nisu mi znali objasniti zbog čega sam lišen slobode. Nisu mi pokazali naredbu kojoj mi je određen pritvor”, ispričao je Malešević.

E moj Maleševiću, mnogo se ti kurčiš. Čuj to, persiranje i značka. Pa za to se fasuje intenzivna. Ti bi trebao da si srećan što ti je koliko-toliko čitava glava, a ne da hodaš od medija do medija, jadikuješ i ganjas pravdu.

Da je tako, potvrdio je i tebi i svima nama juče direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić.

"To je racija. U raciji građani ima da šute i da izvršavaju naređenja", rekao je Vasić, opravdavajući iživljavanje policajaca nad građanima, bar se to može zaključiti iz njegovag navoda da je advokat iz Gradiške morao biti prebiVen, jer za Boga miloga, ko ima pravo da se obrati policajcu.

Ne znam da li se sjećate, ali u istom gradu je ne tako davno policija RS, ne birajući načine, tukla preko 30 građana koji su se našli u jednom lokalu za vrijeme racije. Od muškaraca do žena, nije se biralo. 

E sad, mogli bi reći da državna policija s vremena na vrijeme prekorači sa batinanjem ili da su ti ljudi, u toj Gradišci previše nekulturni i nemaju poštovanja prema uniformi. Mora da je ovo drugo, jer ko su oni da pitaju i nešto traže dok policija udara.

Ono što je zabrinjavajuće jeste da Gradiška nije izolovan slučaj, i da se ovakvo bahaćenje nadrkanih milicionera dešava od Trebinja do Novog Grada. Problem je i što je narod postao glavni neprijatelj policije, koja bi trebala da je, ako se dobro sjećam one floskule "u službi građana". Možda i najgore od svega toga je činjenica da u RS niklad nisu bile strane crne hronike punije nerješenih kriminalnih obračuna, pljački, ubistava i pokušaja ubistava, dok za to vrijeme policija batina građane.

Ipak, sve su ovo još uvijek preuranjeni zaključci, jer lako je moguće da su ovi policajci, po uzoru na svog vrhovnog šefa, ministra Dragana Lukača, branili nejač, žene i djecu, kao on onomad u Banjaluci kad je pretukao jednog sugrađanina. Isto je radila poluga, noga na glavu, grizi beton...

Uglavnom, da je pogoršana bezbjednosna situacija u RS, zbog čega, ni krivi ni dužni ostanu kratkih rukava pošteni građani, tvrdi Adam Šukalo, poslanik u NSRS iz Gradiške. On je, reagujući na slučaj brutalnog prebijanja advokata od strane policije, kazao da je ovo samo pokazatelj u kom pravcu je MUP RS usmjeren.

"Mi smo svjedoci svakodnevnog porasta kriminaliteta, dok MUP stoji po strani. Mi smo vidjeli u Gradišci da je već počela da se upotrebljava sila i represija po novom Zakonu o policiji. Ovo je samo pokazatelj da ovakve stvari možemo očekivati i u ostatku RS. Sad je jasno da je MUP, po nalogu vlasti, već počeo na bazi novih ovlaštenja da izaziva strah od policije među narodom. Smanjuje se socijalna pravda, a pojačava se represivni aparat, gdje ćemo sutra svi moći da dođemo pod kundak ili čizmu onih koji žele da ovladaju našim životima", rekao je Šukalo za BUKU.

Prema njegovim riječima, da je ovakvo stanje nastalo kao rezultat kontinuiranih napora vlasti i vrha MUP-a RS da preko policije ovlada narodom, pokazuje i izjava direktora policije koji traži od građana da ćute i trpe dok ih se tuče.

I predsjednik Odbora za bezbjednost u NSRS Milanko Mihajilica tvrdi da je policijska brutalnost dostigla nesagledive razmjere, što pokazuju i izvještaji koje dobijaju u ovom odboru.

"Najviše je primjedbi građana na ponašanje policijskih službenika i prekomjernu upotrebu sile. Ovo što se desilo u Gradišci samo je potvrda takvog stanja, a nikako izuzetak. Jedino što je sad i direktor policije otvoreno rekao da građani moraju da ćute kad ih policija tuče. To je sramotno, jer ovdje je policija upotrijebila silu na nezakotin način", rekao je Mihajilica za BUKU.

I dok policija, kao pod pokroviteljstvom najvećih režimskih diktatora, batina svoje građane, ne treba da očekujemo da ćemo uskoro vidjeti iza rešetaka one koji su to stvarno zaslužili. One koji su nas unazadili, opljačkali, doveli do prosjačkog štapa, mahali oružjem, čak ga i koristili. Ne, oni će za sada biti zadržani na provjeri u nekom od javnih preduzeća ili ustanova, negdje na vlasti ili samo u stranačkim strukturama. A do tad, policija nek ostane u kondiciji. Ima naroda koji može da ćuti i trpi, pa zato udri.