<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nećemo sjediti po strani dok se raspravlja o našem PRAVU NA ŽIVOT

REAKCIJA

„Od 2012. godine, naša udruženja su u nekoliko navrata slala dopise članovima Parlamenta FBiH, u kojima smo naveli naše rješenje problema finansiranja Fonda solidarnosti, „PDV-om protiv raka“, prema kojem PDV koji se plaća zdravstvu u njega se i vraća, ali nažalost, do danas ništa se od toga nije realiziralo, ističe Spomenka Hadžic, predsjednica udruženja Renesansa.

28. juni 2016, 12:00

Povodom tematske sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Udruženje žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke i ostalih malignih oboljenja, sa partnerskim udruženjima: Novi pogled – Mostar, UŽT – Tuzla, i Život-Zenica, odlučne su u nastojanju da učestvuju u diskusiji o pitanjima koja se tiču njihovih i života ostalih teško oboljelih pacijenata u Federaciji BiH.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Tematska sjednica Doma naroda zakazana za 30.06.2016.  ima samo jednu dnevnu tačku: „Informacija o stanju u zdravstvenom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine sa prijedlogom mjera“, a predstavnici udruženja žele da skrenu pažnju javnosti na zahtjeve, i to: da se usvajanjem Zakona o izdvajanju akciza iz duhana, izdvojena sredstva koriste za tretman onkoloških pacijenata; i da se promijeni način nabavljanja onkoloških lijekova koji će omogućiti ljekaru pravo izbora, time olakšavajući primjenu inovativnih lijekova i terapija za pacijente.

„Od 2012. godine, naša udruženja su u nekoliko navrata slala dopise članovima Parlamenta FBiH, u kojima smo naveli naše rješenje problema finansiranja Fonda solidarnosti, „PDV-om protiv raka“, prema kojem PDV koji se plaća zdravstvu u njega se i vraća, ali nažalost, do danas ništa se od toga nije realiziralo, ističe Spomenka Hadžic, predsjednica udruženja Renesansa.

“Mi razumijemo i podržavamo mjere štednje koje naša Vlada sprovodi, ali smatramo da javnost ima pravo na veću transparentnost kada se radi o raspodjeli ušteđenih sredstava. Naš prijedlog je da se izmjenama zakona o akcizama iz duhana ta sredstva koriste za tretman onkoloških pacijenata. Prema našem prijedlogu, akcize od 60 milion KM na godišnjem nivou predstavljaju samo 8,1% od iznosa akciza koje se prikupi na duhan i duhanske prerađevine”, navela je Hadžić.  Predstojeća tematska sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj će se raspravljati o stanju u zdravstvenom sektoru je idealna prilika da naša udruženja iznesu svoje zahtjeve, i budu saslušana.  Uputili smo dvije molbe za obraćanje zastupnicima tokom tematske sjednice i čekamo njihov odgovor.

Razvoj i napredak u pružanju zdravstvene zaštite je u nadležnosti vlada, i vlasti imaju obavezu da pacijentima osiguraju jednak pristup kvalitetnom lijeku i liječenju, bez obzira na geografsku, nacionalnu, spolnu pripadnost, ili ekonomski status.  Trenutno pacijenti u Republici Srpskoj imaju bolji pristup ogovorajućim terapijama nego pacijenti u Federaciji, što je nedopustivo sa stanovišta udruženja koja se bore za prava pacijenata.

Naš idući zahtjev ide za tim da ljekari imaju pravo izbora inovativnih lijekova koje daju pacijentima, što zahtijeva izmjenu načina nabavljanja onkoloških lijekova. Inovativni lijekovi u sistemu zdravstvene zaštite ne samo da poboljšavaju kvalitet života i stanja pacijenta, već dugoročno donose smanjenje ukupnih troškova liječenja, kroz smanjenje dana bolničkog liječenja i potrošnje lijekova i medicinskih sredstava, a što je na korist cijelokupnom zdravstvenom sistemu i državi.

Uplaćivanje finansijskih sredstava na vrijeme bi omogućilo pravovremeno liječenje svim oboljelim građanima FBiH, što bi smanjilo ili čak učinilo nepotrebnu listu čekanja pacijenata za citostatike, koje su sada iz godine u godinu veće. Procedura stavljanja i dostupnost novih lijekova u zadnjih pet godina je svedena na minimum ili onemogućena zbog nedostatka sredstava, jer Fond solidarnosti pokriva najskuplju medicinu sa najmanje novca.

Potpuno funkcioniranje Fonda solidarnosti bi omogućilo da teško oboljeli građani ne budu prinuđeni da mole za pomoć putem medija, na ulicama, i na druge načine za materijalnu pomoć i priloge svojih sugrađana kako bi se mogli liječiti i kako bi imali nadu da prežive. Predloženim izmjenama sistema mi bismo svoju zemlju uvrstili među zemlje koje vode brigu o zdravlju svih građana i poštuju pravo svakog pojedinca – PRAVO NA ŽIVOT.