<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ivanić nije smio blokirati SSP zbog stava Vlade RS, Predsjednišvo BiH je nezavisna institucija

Pravni eksperti upozoravaju

Vlasti u Republici Srpskoj pokušavaju da ožive koncept složene države u BiH. Preciznije, žele da odluke državnih institucija zavise od stavova entiteta, upozoravaju eksperti.

28. juni 2016, 12:00

No, tvrde, tako nešto protivno je Dejtonskom mirovnom sporazumu.

''Milorad Dodik želi da članovi Predsjedništva BiH i ministri iz Vijeća ministara BiH odluke donose po instrukcijama iz entiteta. To je nedopustivo. Niko ne smije nasjesti na tako nešto'' – upozorava Muharem Cero, pravni ekspert.

Namjere Vlasti iz RS potvrdile su se i na primjeru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić blokirao je usvajanje SSP-a, nakon što sporazum prethodno nije podržala Vlada RS.

''Ako kažu da nema problema, ja ću podržati adaptaciju SSP-a ''- rekao je Ivanić. Vlada RS nije podržala SSP-a, nakon čega je takav stav zauzeo i Ivanić. To bi sada moglo donijeti velike probleme BiH.

U petak zasjeda Vijeće za opće poslove EU. Na dnevnom redu će se naći i pitanje Bosne i Hercegovine, odnosno raspravljat će se o putu koji je BiH do sada prevalila u nastojanjima da postane jedna od članica Evropske unije. Dočeka li BiH petak bez usaglašenog SSP-a, dalji put BiH prema EU će biti blokiran.

''Ivanić se nije smio pozivati na odluku Vlade RS'' – kaže Cero.

''Članovi Predsjedništva BiH ili ministri u Vijeću ministara ne mogu biti u takozvanom vezanom mandatu, odnosno njih ne obavezuju stavovi institucija entiteta. Jer, imaju slobodan mandat. Konačno, BiH nema zajedničke institucije, već institucije Bosne i Hercegovine koje su potpuno neovisne od entiteta'' – upozorava Cero, piše Patria.