<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obuka novih 70 kontrolora vazdušnog saobraćaja koštat će BiH 18 miliona KM!

S ciljem preuzimanja kompletnog vazdušnog prostora iznad BiH, Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) počela je provedbu Faze II BHATM strategije, koja podrazumijeva i obuku novih 70 kontrolora leta te "iznajmljivanje" određenih tehnoloških usluga od susjeda.

29. juni 2016, 12:00

S tim u vezi, BHANSA i Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe iz Zagreba nedavno su sklopili ugovor o nabavci usluga radarskih podataka s lokacija Psunj i Kozjak, a u svrhu radarskog pokrivanja u bh. vazdušnom prostoru.

"Jedan od najvažnijih preduslova za pružanje usluga u određenom vazdušnom prostoru je i višestruko radarsko pokrivanje kompletnog prostora nadležnosti. U slučaju da vlastitim radarskim uređajima to nije moguće, uobičajena je praksa da se navedeni uslov ispunjava korištenjem radara u okruženju kako bi taj uslov bio ispunjen. Kako BHANSA trenutno raspolaže samo jednim radarom te vrste, koji osigurava jednostruko pokrivanje, za ispunjavanje uslova minimalno dvostrukog pokrivanja kompletnog vazdušnog prostora potrebno je osigurati radarsku sliku iz drugih dobavljivih izvora", pojašnjava Rade Zucić, glasnogovornik BHANSA-e. Istovremeno, obuka novih 70 kontrolora leta značit će svojevrsno trogodišnje školovanje odabranih kadrova, koje će koštati na prvi pogled preskupih 18 miliona KM.

No, Zucić ističe da su to kompletni troškovi njihovog trogodišnjeg školovanja i boravka vani. "Obuka, školovanje kontrolora traje na nekoj od evropskih akademija koja će tek biti izabrana. I taj proces školovanja je poput fakulteta. U te troškove je uračunat kompletan njihov smještaj i život tamo, oni također od nečega moraju i živjeti, no značajno je naglasiti da su to naša sredstva, od naših pružanja usluga", pojašnjava Zucić.

Naime, sve je nedavno odobreno od strane Vijeća ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva prometa i komunikacija. Iz BHANSA ističu da su dolaskom novog menadžmenta napokon pokrenuti procesi koji su godinama stajali. "To je ponajprije zasluga novog menadžmenta Agencije, na čelu s gospodinom Primorcem, kao i cjelokupnog kolektiva BHANSA. Krajnji rok za preuzimanje kontrole nad cjelokupnim zračnim prometom na nebu BiH, predviđen akcijskim planom te Fazom II BHATM strategije, je kraj 2019. godine.

BHANSA će učiniti sve s naše strane kako bi se ispoštovali ti rokovi i kako bismo počeli pružati usluge u cjelokupnom zračnom prostoru BiH", poručio je Zucić. Iz Agencije naglašavaju da ulažu velike napore kako bi preuzimanje kontrole zračnog prometa do 20.000 metara prošlo uspješno, te da je s tim u vezi upravo i obuka novih kontrolora te nabavka novog ili dogradnja postojećeg ATM sustava.