<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lideri EU se danas prvi put sastaju bez Britanije

Lideri 27 država članica Evropske unije danas će se u Briselu sastati prvi put bez Velike Britanije, nakon referendumske odluke o izlasku iz EU, da bi, kako javljaju agencije, pokušali da se "povrate od tog šoka" i sriječe dalju dezintegraciju.

29. juni 2016, 12:00

 Preostalih 27 država članica Unije je juče na sastanku u Briselu pristalo na to da Britaniji da "malo prostora", prihvatajući da je vladi u Londonu potrebno vrijeme da se oporavi od ishoda referenduma prije nego što aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma, čime se zvanično pokreće razdruživanje, prenijela je agencija AFP.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, međutim, upozorila britanskog premijera Dejvida Kamerona da "ne može da bira" uslove izlaska, što, prema ocjeni Frans Presa, odražava zabrinutost da bi odlazak Britanije iz Unije mogao da podstakne domino efekat i da bi i druge članice mogle da požele da izađu iz EU.

 Kameron je sinoć odletio iz Brisela natrag za London, dok istovremeno predsjednica škotske vlade Nikola Sterdžon danas putuje u suprotnom pravcu, kako bi u Briselu ispitala raspoloženje za ostanak Škotske u EU.

 Građani Škotske su sa 60 odsto glasova podržali ostanak u Uniji, a Sterdžon je kasnije izjavila da je "veoma odlučna da sačuva odnose i poziciju Škotske u EU".