<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zaključci NSRS-a o popisu nisu validni

Tomislav Tomljanović

Šef Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Tomislav Tomljanović iznenađen je da su u “Službenom glasniku RS-a” objavljeni zaključci Narodne skupštine RS-a u vezi s popisom u BiH, iako se o njima nije izjasnilo Vijeće naroda RS-a, čime je prekršen entitetski Ustav.

29. juni 2016, 12:00

Zbog svega, smatra da, zaključci nisu validni, jer o njima nije raspravljalo Vijeće naroda RS-a, što daje mogućnost da se osporavaju na Ustavnom sudu.

Ističe da je to paradoksalna situacija, kao i jedan od zaključaka Narodne skupštine RS-a, da će usvojiti zakon i izvršiti popis stanovništva u RS-u, iako je još 2013. izvršen popis u cijeloj BiH.

Klub Hrvata u Vijeću naroda RS-a danas na sjednici nije usvajao zaključke o tim pitanjima, ali su, kazao je, razočarani da ni popis u BiH ne može biti proveden bez problema.

Tomljanović je ocijenio da su skupštinski zaključci o popisu vjerovatno objavljeni u “Službenom glasniku RS-a” prije nego što su razmatrani u Vijeću naroda da bi se to dogodilo prije zvanično najavljene objave rezultata popisa.

U „Službenom glasniku RS-a“, od 22.juna, objavljena su dva zaključka Narodne skupštine RS-a u vezi s popisom u BiH, iako se o njima nije izjasnilo Vijeće naroda RS-a, čime je prekršen entitetski Ustav.

Objavljen je zaključak parlamenta RS-a o usvajanju informacije o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013.godine, kao i zaključci u vezi sa spomenutom informacijom.

Narodna skupština RS-a je, 21.juna, na 17. posebnoj sjednici, sazvanoj povodom odluke direktora Agencije za statistiku BiH o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013., usvojila zaključke u kojima se navodi da ne prihvata “tu nezakonitu i štetnu odluku”.

U zaključcima je, između ostalog, navedeno da “organi i institucije RS-a neće ni priznati, ni objaviti rezultate popisa čiji sadržaj smatraju spornim i neće proizvoditi nikakva pravna dejstva”.

Zaključke su predložili poslanički klubovi svih političkih partija sa sjedištem u RS-u, koji su ih jednoglasno i podržali.

Parlamentarci iz Kluba “Domovina” (SDA, SBiH i HSP) napustili su zasjedanje prije glasanja uz upozorenje da u ovoj fazi entitetski parlament nema nadležnost da raspravlja o popisu stanovništva.