<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Žestok udar na džepove građana

Oporezivanjem plata radnika od 0,9 odsto za RTV taksu jedno domaćinstvo sa dvoje zaposlenih bi javnim servisima mesečno plaćalo 15 KM.

29. juni 2016, 12:00

Uzme li se u obzir domaćinstvo gde bračni par prima prosečnu platu od oko 820 KM, oni bi  za RTV taksu svakog meseca izdvajali duplo više umesto sadašnjih 7,5 KM.
"Neverovatno je šta političari rade ovom narodu. Mi obični radnici gledamo kako da sačuvamo svaku marku. Na tom Javnom RTV servisu nemate šta videti, pa se pitam šta i kome da plaćamo. Građani imaju samo namete, a političari nam ništa dobro ne donose" kaže radnica Velinka Malić iz Banjaluke.

U udruženjima potrošača kažu da je apsurdno da se na ovaj način još jednom oporezuju radničke plate.

"Političari se pravdaju da će na ovaj način najviše izdvajati oni sa visokim primanjima, ali oni koliko god da izdvoje neće to osetiti, a imaju i dodatna primanja. Najviše će biti pogođeni prosečni radnici kojima je svaka marka važna" kaže Murisa Marić, izvršna direktorka udruženja “Don” iz Prijedora.


Murisa Marić
Foto: Srna

Navedenim predlogom je previđeno da se penzije oporezuju sa 0,3 odsto, a u Udruženju penzionera RS kažu da je to za njih povoljnije.

"RTV pretplata bi na prosečnu penziju iznosila jednu KM, što je manje nego sada. Taman da su i dva penzionera u domaćinstvu nije puno", kaže Rade Rakulj, predsednik Udruženja.

Zbog paradoksa da RTV plaćaju svi zaposleni članovi domaćinstva, a ne samo jedan, juče je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom povučen sa dnevnog reda sednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Na predloženi zakon su pristigla 22 amandmana zbog čega je ostavljen rok od 10 dana da se oni usaglase.

SNSD  traži da BHT više ne dobija 50 odsto od RTV takse, a entiteti po 25 odsto, nego da BHT dobija 40 odsto, a entiteti po 30 odsto.


Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

U SDS su ovaj zakon dočekali na nož tvrdeći da iza svega stoji SNSD koji preko leđa građana želi da finasira “svoju fabriku laži” kako su nazvali RTRS.

U SDS su izračunali da bi se se na ovaj način od radnika i penzionera u RS godišnje uzelo 30 miliona KM.

"Neće biti novih poreza i nameta. Ako treba blokiraćemo RTRS, a od direktora javnog servisa tražimo da podnese ostavku", poručila je Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS u Predstavničkom veću Parlamentarne Skupštine BiH.

U sklopu izmena zakona bila su dva predloga da se RTV taksa plaća preko računa za struju, a drugi da se osnuju entitetski fondovi koji bi se punili oporezovanjem primanja građana koji je na kraju prihvaćen.

Sadašnji model plaćanja RTV pretplate u BiH putem telefona ističe 30.juna, a pošto zakon nije usvojen tražiće se prelazno rešenje.

Dokle će građani plaćati

Murisa Marić podseća da je Vlada RS prošle sedmice opet zavukla ruku u džep građana povećanjem cene registracije automobile za 100 KM.

"Građani plaćaju puteve, a putevi nam najlošiji, finasiramo javne servise, a nemamo ništa od njih. Niko ne razmišlja o smanjenju visokih plata političkih funkcionera, o uštedama koje se mogu napraviti na njihovim limuzinama", ističe Marićeva.