<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Granična policija savjetuje kako izbjeći ljetne gužve i najbrže stići na more

Ljetovanje

Tokom ljetne sezone tradicionalno se evidentiraju duža zadržavanja na graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na jugu zemlje, a međunarodni granični prijelaz Doljani je jedan od frekventnijih.

30. juni 2016, 12:00

 Kako nam je kazala Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH, osim Doljana, frekventniji prijelazi su i Gradiška, Brod, Orašje i Izačić.

"Granični prijelaz Doljani je specifičan jer ga godinama veliki broj građana koristi u prelasku državne granice kada idu na more ili se vraćaju, a riječ je o infrastrukturno lošem prijelazu sa po jednom ulaznom i izlaznom trakom", kazala je Dujković o GP Doljani. 

Preporuka Granične policije BiH jeste da građani biraju alternativne granične prijelaze na jugu zemlje. 

"Prije svih, alternativa je MGP Gabela Polje koji se nalazi u neposrednoj blizini MGP Doljani. Također, mogu se koristiti i MGP Crveni Grm, Orahovlje, Zvirići i Bijača. Na MGP Zvirići i Bijača najmanji je broj evidentiranih zadržavanja vozila", pojasnila je glasnogovornica Granične policije BiH. 

Ukoliko građani žele izbjeći zadržavanja, preporuka je i da granične prijelaze na jugu zemlje prelaze u noćnim satima. 

Dujković je dodala da, kada su u pitanju međunarodni granični prijelazi u nadležnosti Jedinice granične policije Trebinje, odnosno prijelazi koji se koriste za odlazak na Dubrovačku rivijeru ili povratak iz nje, najfrekventniji je MGP Ivanica, a zadržavanja su najčešće vikendima. 

Alternativni prijelaz je MGP Trebimlja koji se nalazi oko 35 kilometara od MGP Ivanica.