<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lov na polufinale Eura: Poljska čeka Lewinu vatru, Ronaldo svjestan šanse koja se pruža

EURO

Na Evropskom prvenstvu u Francuskoj ostala je trećina reprezentacija. Od 24 selekcije, njih osam sastavlja plan kako do trona, dok onih 16 premotava film i pita se "šta bi bilo kad bi bilo". Prvu utakmicu četvrtfinala večeras od 21 sat igraju Poljska i Portugal.

30. juni 2016, 12:00

 Poljska - Portugal (21:00 sati, Stade Vélodrome)

Poljska je jedna od onih selekcija kojima se žrijeb najviše nasmiješio. Svakako da treba čestitati na plasmanu među osam najboljih selekcija Evrope. Istu ili sličnu šansu imale su, primjerice, Ukrajina i Švicarska, ali to im nije pošlo za rukom. Naime, Poljaci su do četvrtfinala stigli pobjedama nad Sjevernom Irskom i Ukrajinom, remijem nad Njemačkom i pobjedom nad Švicarcima nakon penala u osmini finala. 

Čak i da su izgubili od Njemačke, bili bi na istom mjestu tako da se može reći da nisu morali "tući" velike timove da bi stigli pred vrata koja gledaju na polufinale. Za zemlju koja je u prethodna dva nastupa na završnicama ispadala u grupi, to je enorman uspjeh.

Tim Adama Nawalke pokazao je zajedništvo i možda je najbolji pokazatelj toga činjenica da najbolji igrač ove zemlje i njen kapiten Robert Lewandowski nije postigao nijedan gol na Euru. Dakle, bez njegovih golova Poljaci su stigli do četvrtfinala. Ako i Lewa namjesti nišanske sprave, datum poljskog Dana nezavisnosti mogao bi dobiti konkurenciju.

Ako se za Poljsku može reći da joj se žrijeb nasmiješio, šta reći za Portugal? Barem kada govorimo o rezultatima. Ovo je zemlja koja je do četvrtfinala stigla sa četiri remija u regularnim dijelovima mečeva. Grupu F Portugal je prošao sa tri remija (Island 1:1, Austrija 0:0, Mađarska 3:3), a onda je golom Quaresme u 117. minuti produžetaka izbacio Hrvatsku u osmini finala. Upravo je Hrvatska argument kojim se Portugal može pohvaliti, jer izbacivanje Vatrenih nije malen zalogaj.

Veliki timovi nerijetko pokazuju predstave ispod nivoa u početnim fazama velikih takmičenja, ali to s Portugalom nije slučaj, jer ova zemlja odavno ne važi za favorita na velikim takmičenjima. Stoga, dosadašnja neefikasnost Portugala nije plod svjesnog potezanja "ručne kočnice", nego nemoći.

Ovaj Portugal je nešto sasvim drugačije od onog na šta smo navikli. Dobro, talent i tehnika su i dalje tu, ali Portugal taktizira kao nikada do sada. Jasno, glavni razlog tome je selektor Fernando Santos. Upravo je uspješno taktiziranje jedna od vrlina Portugala. Eh, kada na to dodate Cristiana Ronalda, rođenog lovca na trofeje i motiv koji proizilazi iz činjenice da su Portugalci na "lakšoj" strani žrijeba, uloga favorita putuje na Pirinejski poluotok.

Pobjednik ovog meča u polufinalu će igrati protiv boljeg iz duela Vels - Belgija koji je na rasporedu sutra od 21:00 sati.

Očekivane postave:

Poljska: Fabiański; Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk, Błaszczykowski, Krychowiak, Mączyński, Grosicki, Milik i Lewandowski.

Propuštaju naredni meč u slučaju kartona: Grosicki, Mączyński, Peszko, Piszczek, Pazdan i Jędrzejczyk

Portugal: Rui Patrício, Cédric, Fonte, Pepe, Guerreiro, Silva, William Carvalho, Sanches, Mário, Nani i Ronaldo.

Propuštaju naredni meč u slučaju kartona: William Carvalho, Pepe i Quaresma.