<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Magija renesansne umjetnosti: Iza ova dva portreta kriju se nevjerovatne tajne (FOTO)

Osim zbog toga što je jedan od prvih portreta koji su naslikani na pozadini pejzaža sa perspektivom, ovaj diptih je poznat i po brojnim zanimljivostima i tajnama

30. juni 2016, 12:00

Portretski diptih vojvode i vojvotkinje od Urbina jedno je od najpoznatijih dela italijanskog renesansnog majstora Pjera dela Frančeske i predstavlja jedan od najjedinstvenijih diptiha u istoriji umetnosti. Pre svega, to je jedan od prvih portreta koji su naslikani na pozadini pejzaža sa perspektivom, a osim toga ovaj diptih krase brojne zanimljivosti i tajne.

Portreti dočaravaju lik vojvode Federika da Montefeltra i njegove supruge Batiste Sforce. Vojvoda je bio vođa plaćeničke armije, vešt strateg i veliki mecena, zbog čega je pod njegovom vlašću Urbino postao ne samo ozbiljna sila na Apeninskom poluostrvu, već i razvijen kulturni centar.

Takav grad privukao je umetnika Pjera dela Frančesku koji je ova dva remek dela naslikao između 1465. i 1472. godine.

Wikipedia, Pjero dela Frančeska: Zadnja strana portreta vojvode Federika da Montefeltra i njegove supruge Batiste Sforce
Foto: Wikipedia, Pjero dela Frančeska: Zadnja strana portreta vojvode Federika da Montefeltra i njegove supruge Batiste Sforce

Evo kakve se tajne kriju iza legendarnog diptiha:

1. Vojvotkinja je naslikana mrtva

Pre nego što je Pjero završio portret, 26-godišnja vojvotkinja Batista Sforca je preminula od upale pluća koju je dobila nakon porođaja. Zbog toga, njena bela koža ne predstavlja statusni simbol, već posmrtno bledilo.

Wikipedia, Pjero dela Frančeska: Detalj portreta vojvotkinje Batiste Sforce
Foto: Wikipedia, Pjero dela Frančeska: Detalj portreta vojvotkinje Batiste Sforce

2. Zašto vojvoda gleda u levo

Tradicionalno, portreti iz profila slikaju se tako da subjekt gleda u desno - verovalo se da je leva strana demonska (reč "sinistra" koja na italijanskom znači levo, istovremeno znači i zlo). Ipak, vojvoda Montefeltro okrenut je upravo ka zloj strani, a za to postoje dva razloga.

Prvi jeste taj da je vojvoda u boju ostao bez oka, pa je želeo da na portretu bude prikazana "lepša strana" njegovog lica; drugi je taj što je želeo da zauvek ostane okrenut ka svojoj preminuloj supruzi, čime je simbolično poručeno da njihova povezanost nadilazi smrt.

Wikipedia, Pjero dela Frančeska: Detalj portreta vojvode Federika da Montefeltra
Foto: Wikipedia, Pjero dela Frančeska: Detalj portreta vojvode Federika da Montefeltra

3. Čudna frizura vojvotkinje

Izrazito veliko Batistino čelo je jedan od prvih detalja koji upada u oko. Radi se, zapravo, o veoma neobičnoj modi koja je bila prisutna u renesansnoj Italiji - žene su uklanjale vlasi iznad čela jer se verovalo da je veliko čelo znak pameti i uzvišenosti.

4. Vojvodin nos

Neobičan profil vojvode takođe privlači pažnju. Razlog za oblik vojvodinog nosa jeste povreda stečena na viteškom turniru. Ono što je još zanimljivije jeste da je Montefeltro svoju povredu iskoristio "stesavši" gornji deo nosa tako da bolje vidi desnu stranu preostalim levim okom.