<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Oland: U Francuskoj će predsjednički izbori biti glasanje o Evropi

Francuski predsjednik Fransoa Oland odbacio je ideju o organizovanju referenduma o EU u Francuskoj i rekao da će predsjednički izbori sljedeće godine biti prilika za glasače da odluče kakvu evropsku politiku žele.

30. juni 2016, 12:00

U Francuskoj jačaju pozivi na održavanje referenduma o EU od kada su Britanci prije sedam dana izglasali istupanje iz evropskog bloka.

Ministar ekonomije Emanuel Makron i predsjednički kandidat Alan Žipe pozvali su na raspisivanje plebiscita o novom evropskom projektu. Samo desničarski Nacionalni front predlaže održavanje referenduma o članstvu u EU.

“Zašto da organizujemo takav metež i konfrontaciju ako nije riječ o izlasku iz EU? Zar laži, pojednostavljenja, pretjerivanja i, čak, nasilje koje smo vidjeli u referendumskoj kampanji u Britaniji nisu bili dovoljni tim nevještim gatarama?”, rekao je Oland listu “Eko” odgovarajući na pitanje da li treba da bude referenduma.

Oko 55 odsto glasača ne želi referendum o članstvu u EU, a 45 odsto smatra da bi to bila dobra ideja, pokazala je jučerašnja anketa agencije “Elabe”.

Glasanje o Evropi u Francuskoj biće predsjednički izbori, rekao je Oland.

“Britansko iskustvo tada će biti primjer ili, bolje rečeno, antiprimjer”, zaključio je francuski predsjednik.