<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najopasnija WhatsApp prevara do sada - nikako ne otvarajte ovakve poruke

APLIKACIJA

Upravo otkrivena sajber prijetnja mogla bi da bude najopasnija do sada po korisnike pametnih telefona jer ne postoji način da otkriju da su zaraženi.

01. juli 2016, 12:00

Novi malver u stanju je da imitira izgled popularnih aplikacija kao što su WhatsApp i Google Play i tako prevari korisnike da instaliraju opasan softver.

Kada se nađe na telefonu, virus čeka da korisnik otvori zvaničnu aplikaciju i onda se otvara umesto nje sa lažnim interfejsom.

Ovo preuzimanje aplikacije dozvoljava kriminalcima da prevare ljude da im daju lične podatke poput kućne adrese i podataka o bankovnom računu.

Ovu vrstu hakerskih napada otkrili su stručnjaci za bezbednost kompanije FireEye koji tvrde da se poput požara širi svetom.

Virus na telefone dospeva preko poruke, ili takozvane fišing prevare.

Na telefon stiže tekstualna poruka (sms ili preko neke od aplikacija za čet) autentične sadržine koja od korisnika traži da klikne na određeni link nakon čega se malver instalira na telefon.

„Nakon instaliranja, virus počinje da prati koje sve aplikacije rade u pozadini. Kada se određena benigna aplikacija pokrene, a virus je programiran da je prati - on je preuzme i zameni njene funkcije“, tvrde stručnjaci.

Jedna od ovakvih poruka koja je bila poslata ljudima u Danskoj uspela je da prevari njih 130.000 da skinu virus.

Najbolja odbrana od ovakvih napada jeste da ne otvarate poruke za koje niste sigurni da dolaze od kredibilnih izvora i nikako ne otvarate linkove u njima.