<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovo su najzanimljiviji rezultati popisa u BiH

Popis 2013.

Nepismeni, pismeni, obrazovani i onai malo manje...

01. juli 2016, 12:00

Skoro četvrtina stanovništva BiH živi u šest najvećih gradova – to pokazuju rezultati popisa iz 2013. godine. Najgušće naseljeno je Sarajevo, sa više od 275 hiljada stanovnika.

Najveći grad Republike Srpske, Banjaluka je na drugom mjestu. Slijede Tuzla, Zenica, Bijeljina i Mostar. Ipak, od završetka popisa do danas, broj stanovnika u nekim od njih poprilično je varirao.

Broj stanovnika najvećih gradova Bosne i Hercegovine bio je poznat još krajem 2013. godine. Tada je rečeno da je Banjaluka drugi najmnogoljudniji grad, sa skoro 200 hiljada stanovnika. Danas, sasvim drugačiji rezultati. Banjaluka ima 185 hiljada stanovnika, a Bijeljina skoro 108 hiljada, šest hiljada manje nego prije tri godine.

Živjeli u gradovima, ili na selu, stanovnici BiH, po rezultatima popisa, nisu pretjerano obrazovani. Zabrinjava podatak da je bez ikakvog obrazovanja skoro pet odsto ljudi. Više od četvrtine nije doguralo do srednje škole, a sa fakultetom je manje od deset odsto građana. Iznenađuje i činjenica da svaki četvrti građanin nikada nije stupio u brak.

Iako, bar po statističkim podacima po mnogo čemu zaostaje, u jednom je BiH naprednija od regiona – ima najmlađe stanovništvo, prosječno staro 39 i po  godina. Federacija je mlađa od Republike Srpske, u prosjeku oko tri godine.

U odnosu na prethodni popis iz 1991. godine, nepismenih je čak četiri puta manje, odnosno 2,82 odsto. Ipak, i ti podaci su zabrinjavajući jer je broj nepismenih u BiH dosta veći nego u zemljama regiona.

U skladu sa podjelom selo/grad, u BiH najviše ljudi živi u kućama, njih 80 odsto. Od onih koji žive u stanovima, skoro polovina je u dvosobnim. Trećina stanuje u trosobnim, 13 odsto u četvorosobnim, a ostatak u jednosobnim stanovima.