<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Muslimani večeras obilježavaju noć Lejletu-l-kadr

Noć vrijednija od 1.000 mjeseci

Muslimani širom svijeta večeras će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr.

01. juli 2016, 12:00

Za noć Lejletu-l-kadr se vjeruje da je skrivena u zadnjoj trećini mjeseca ramazana, ali prema rasprostranjenom mišljenju to je upravo 27. noć tog odabranog mjeseca, kojega muslimani provode u postu.


U ovoj odabranoj noći je počela objava Kur'ana, a također, objavljena je i istoimena sura koja govori o vrijednosti ove noći.

U suri "Kadr“, koja se sastoji od pet ajeta, govori se o posebnoj, blagoslovljenoj mubarek noći, koja vrijedi više od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći.

To je noć sudbine, noć odluke, praštanja grijeha i noć u kojoj se određuje opskrba čovjeka. Razlog je to zbog kojeg vjernici tu odabranu noć provode u dobrovoljnim molitvama, upućivanju dova Bogu.

Islamski duhovni lideri u noći Kadr vjernicima preporučuju obavljanje nafile-namaza, dobrovoljne molitve, upućivanja dova Allahu dž.š. te učenje Kur'ana uz čitanje prevoda značenja njegovih ajeta, kao poruke, upute i vodilje ljudima.