Preporuka za čitanje: Praški metro

Mustafa Zvizdić

Preporuka za čitanje: Praški metro

Piše: Buka

Preporučujemo vam zbirku pjesama "Praški metro" autora Mustafe Zvizdića. Ista se može naći u izdanju Izdavačke kuće Buybook. Zbirka sadrži 40 pjesama koje govore o sadašnjosti, ratu i predratnom dječaštvu.

1995.-2015.

Optimista kao Anri Šarijer

Samo bez istetoviranog leptira

 

Živio od vode iz kanistera

Neuzvraćenih ljubavi

I želje da se preživi

 

Dvadest godina tek je korak

Litvanskog košarkaškog centra

 

Vrijeme potrebno da se vrate

Kulise iz prvog čina

 

Do mjesta za egzekuciju

Ponovo postanu

Mjesta tvog djetinjstva


Zvizdićevo „pjesničko ja“ se služi lukavstvom osciliranja između tri vremenska plana, između sadašnjosti, rata i predratnog dječaštva, a vremenska distanca se označava kao vrijeme koje je bilo potrebno „da mjesta za egzekuciju / Ponovo postanu/ Mjesta tvog djetinjstva”, kako se precizno i potresno konstatuje u pjesmi „1995-2015“.

Rijetko kome je pošlo za rukom da na ovako uvjerljiv način izrazi onu nevjericu koju svaki normalan čovjek osjeća kada je suočen s radikalnim nasiljem kojem ga izlažu bliski ljudi. Taj osjećaj buđenja u pogrešnom filmu upravo je onaj isti osjećaj koji je Kafka ovjekovječio u „Preobražaju“.  Stoga pominjanje Kafke i, docnije, Gregora Samse u knjizi ima programski karakter.

Zvizdićev rukopis će po objavljivanju bez sumnje zauzeti mjesto u samom vrhu savremene bh. poezije.

(Dragoslav Dedović)

Stil Zvizdićevog pisanja je prozračan i lagan. Njegove metafore su osobene i originalne, bilo da su fudbalske, košarkaške, ili atletske, one su bazirane na kolektivnom identitetu odrastanja u Jugoslaviji za vrijeme njenog Zlatnog doba. Isto tako Zvizdić je u pjesmama, koje tematiziraju boravak u Pragu, vezan za svoje ratno iskustvo, za život pod opsadom, za ram godina 1992. – 1995. Ponekad i u pjesmama koje imaju idiličan ton, i koje se bave doživljajima sa Jadranskog mora, odjednom iskoče slike koje idilu miješaju sa slikama imaginarne apokalipse.

Naravno, ovaj rukopis nije lišen onog što je karakteristika i prve Zvizdićeve knjige, a to je humor, koji liječi sve rane, te balansira emociju i atmosferu ovog rukopisa tako da on, ipak, ima jednu optimističku i lirski mekšu notu.

(Faruk Šehić)

Biografija

Mustafa Zvizdić rođen je 24.oktobra 1970.godine u Sarajevu, gdje je završio Filozofski fakultet na Odsjeku za književnost naroda BiH. Objavio je knjige Muzika zidnih satova, Igre voskom, a njegova je poezija prevođena na nekoliko svjetskih jezika.

Knjigu možete naći i online shopu buybook.ba

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.