<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otvori li se BiH za kvalitetne proizvode iz EU, srbijanski moraju napolje

Blokada SSP-a

Bosna i Hercegovina zastala je na putu prema Evropskoj uniji, nakon što je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odbio potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

01. juli 2016, 12:00

Povećanje kvota uvoza mesa i poljoprivrednih proizvoda u BiH iz EU, jedan je od ključnih uslova zvaničnog Brisela prema vlastima u BiH. Te kvote trebaju biti definisane upravo novim poglavljima u SSP-u.

Krajnji datum do kojeg BiH treba izmijeniti dijelove SSP-a je 18. juli ove godine. Ne desi li se to, BiH će morati čekati neko vrijeme, prije nego joj se ponovo pruži prilika za pregovore sa EU. Kako stvari sada izgledaju, Ivanić ne misli mijenjati odluku.

Razlog zbog kojeg Ivanić, kao jedan od članova Predsjedništva BiH ne želi potpisati SSP, barem tako tvrdi on, je taj što je Agencija za statistiku BiH objavila rezultate popisa stanovništava u zemlji. Iz RS-a, jednoglasni su tamošnji političari, ne žele priznati rezultate popisa.

Iz ovog bh. entiteta izmjenama u SSP-u su se protivili i ranije, mnogo prije same objave popisa. Iz Banja Luke tvrde da bi povećanje uvoza u BiH iz EU, uništilo poljoprivredu u RS.

- Moj uslov je da se mora izvršiti revizija rezultata popisa da bi se razmišljalo o potpisivanju SSP-a – rekao je Ivanić danas novinarima u Banja Luci.

Ipak, dio analitičara upozorava da zastoj BiH na putu kao EU može dolaziti i iz Srbije. Zvaničnom Beogradu ne odgovara izmijenjeni SSP između BiH i EU. Jer bi srbijanski proizvodi u BiH dobili velikog konkurenta.
Primjerice, samo u 2015. godini Srbija je u BiH izvezla 18.000 tona žive stoke. Dio žive stoke u BiH iz Srbije dolazi i ilegalnim kanalima, pa je ukupan broj žive stoke koje Srbija plasira na bh. tržište daleko veći.

U istoj godini, EU je u BiH izvezla tek 2.000 tona žive stoke. Poveća li EU izvoz u BiH, jasno je da će to utjecati na smanjenje izvoza iz Srbije. EU ima kvalitetnije meso, a koje bi za bh. građane bilo još i jeftinije.