<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Za njih nije bilo prepreka: Pronađen tunel koji su logoraši iskopali kašikama

Jedan od zatvorenika koj je imao zadatak da komada tijela prepoznao je i članove svoje porodice. Upravo on, Isak Dogim je označen kao organizator bjekstva

01. juli 2016, 12:00

U šumama Litvanije međunarodni istraživački tim je našao tunel koji su logoraši iskopali kašikama.

Tunel se nalazi u šumi Ponar, danas poznatoj kao Paneriai, u bilizini prestonice Vilnusa. U tom logoru je tokom Drugog svetskog rata ubijeno 100.000 ljudi uključujući 70.000 Jevreja.

Istraživači nisu želeli da prekopavaju mesta gde je sahranjeno hiljade žrtava, već su koristili skenere i tako našli 35 metara dug tunel. Tunel je vodio iz jame u šumu Polar, a njegov pronalazak je veoma značajan, jer pokazuje da se i u najmračnijiom časovima postoji želja za životom.

Pred kraj rata Nacisti su želeli da unište dokaze o postojanju kampa Štuthof i za tu priliku su dobeli jevrejske i sovjetske zatvorenika. Oni su iskopali velike jame i u njih ubacivali tela ubijenih logoraša koja su spaljena.

Jedan od zatvorenika koj je imao zadatak da komada tela prepoznao je i članove svoje porodice. Upravo on, Isak Dogim je označen kao organizator bekstva.

Naime, zatvrenici su nću boravili u jednoj od jama koju su iskopali. Tokom tri meseca oni su iz te jame kopali tunel do slobode.

Petraestog aprila 1944, 40 njih je skunulo lance i pobeglo kroz tunel. Mnogi su ubijeni pošto je bekstvo otkriveno, ali je njih 11 uspelo u svojoj nameri.