<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Smanjuju se plate i radničke naknade

Vlada Republike Srpske će sama urediti način uvećanja plata i visinu drugih radničkih primanja, jer dogovor socijalnih partnera nije postignut.

01. juli 2016, 12:00

Ona je usvojila odluku o tome pošto nije postignut dogovor sindikata i poslodavaca o opštem kolektivnom ugovoru.
U odluci Vlade Republike Srpske, koja je u posedu „EuroBlica“, osnovna plata radnika se po osnovu prekovremenog rada uvećava za 25 odsto, dok je ranije to uvećanje iznosilo 30 odsto, a Savez sindikata Republike Srpske je tražio da prekovremeni rad bude veći za 50 odsto.

Plata za rad noću ranije je bila uvećana za 35 odsto, a Vlada sada predlaže uvećanje od 30 odsto. Rad državnim praznicima je uvećan za 40 odsto, u odnosu na ranijih 50 odsto.

Troškovi prevoza su u visini do cene mesečne karte u javnom prevozu, kao i ranije. Topli obrok za vreme jednog dana iznosi 0,75 odsto od prosečne neto plate za prethodnu godinu odnosno oko 150 KM mesečno, što je za oko 30 KM manje nego sada.

Poslodavci su tražili da radnici dobijaju topli obrok od 99 KM, a sindikat je zahtevao 187 KM.

Otpremnina kod odlaska u penziju su tri prosečne neto plate radnika.

Naknada za rad na terenu iznosi deset odsto dnevno od cene rada, a naknada troškova za korištenje sopstvenog automobila u službene svrhe 20 odsto cene goriva po jednom litru za pređeni kilometar.

Vlada odlukom nije imala pravo da uredi trajanje godišnjeg odmora, koji po novom Zakonu o radu iznosi 20 dana, a poslodavci bi, s obzirom da nema opšteg kolektivnog ugovora, trebalo da svojim pravilnicima sada odrede osnove za povećanje godišnjeg, kao i visinu regresa, što oni odbijaju.

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske kažu da je bilo nemoguće pregovarati sa Savezom sindikata Republike Srpske, dok u Sindikatu, kažu da su Vlada i poslodavci odluku doneli njima iza leđa.

"Odluka Vlade je nepotpuna i njome se drastično umanjuju prava radnika, na šta mi ne pristajemo" kaže Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Dodaje da nije postojao interes da se postigne dogovor, jer je cilj bio da se opšti kolektivni ugovor u Republici Srpskoj ukine, na šta je Sindikat upozoravao sve vreme.

"Vlada je na kraju sama odlučila kako njoj odgovara imajući u vidu da je upravo ona jedan od najvećih poslodavaca u Republici Srpskoj" istakla je Mišićeva.

Pomoć za invalidnost i smrt

Poslodavac u slučaju smrti radnika isplaćuje porodici najmanje tri prosečne plate u Republici Srpskoj, dok u slučaju smrti bliskih članova porodice radnika radnik ima pravo na dve prosečne plate.

Za tešku invalidnost i dugotrajnu bolest radnik dobija najmanje jednu prosečnu platu u Republici Srpskoj.