<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rješenje o poglavlju 23 tek poslije izbora u Hrvatskoj?

REGIJA

Politikolog Berto Šalaj ocijenio je da bi rješenje situacije oko hrvatskih uslova za otvaranja poglavlja 23 Srbija mogla da čeka do formiranja nove vlade Hrvatske.

02. juli 2016, 12:00

"Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sad kad su izbori pred vratima ne može da odustane od takve politike i mislim da ćemo razrešenje morati da čekamo do posle izbora", izjavio je Šalaj za agenciju Beta.

On je dodao da je problem za Srbiju to što će "tehnička vlada trajati još do oktobra ili novembra".

"To je nezgodna situacija gde ključne odluke o spoljnoj politici donosi tehnički ministar spoljnih poslova Miro Kovač iz stranke HDZ kojeg premijer (Tihomir Orešković) ne može da kontroliše", naglasio je Šalaj aludirajući na to što je upravo na predlog HDZ izglasano nepoverenje Oreškovićevoj vladi koju su vodili HDZ i Most.

On je rekao da HDZ, kao desna, nacionalistička stranka, mora Srbiji da "pokazuje zube".

Šalaj je podsetio da su poruke o tome da Hrvatska neće uslovljavati susede na njihovom putu prema EU slate u vreme vlade levog centra koju je vodio Zoran Milanović, a u kojoj je šefica diplomatije bila Vesna Pusić.

On je, međutim, izrazio uverenje da je za pregovore Srbije ključna odluka velikih država članica Evropske unije.

"Imamo iskustvo Hrvatske i Slovenije - kad velike članice EU odluče da je Srbija spremna za nove faze u pregovorima, onda će se to i dogoditi. Neće se tu Hrvatsku previše pitati", ocenio je Šalaj, koji je profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka.

Zemlje članice Evropske unije nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što prevashodno Hrvatska iz "suštinskih razloga" i Velika Britanija "tehnički" zbog situacije s Bregzitom nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna.

Službeni Zagreb traži da Beograd ukine regionalnu pravosudnu nadležnost za ratne zločine, da osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i da ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom.