<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pakleno vruće: Danas u BiH temperature do 36 stepeni

VRIJEME

Čuvajte se vrućine i sunca...

02. juli 2016, 12:00

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro.

Temperature u 8.00 sati: Bjelašnica i Sokolac 15 stepeni, Ivan-sedlo i Kupres 16,
Bugojno i Goražde 17, Sarajevo i Srebrenica 18, Livno 19, Jajce i Sanski Most 20, Banja Luka, Prijedor, Zenica i Zvornik 21, Bihać i Tuzla 22, Bijeljina, Doboj, Gradačac, Neum i Trebinje 23, Mostar 24 stepena

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946 hPa, za 3 hPa je viši od normalnog i lagano opada.

U BiH će danas preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Porast naoblake, poslijepodne, može usloviti pljuskove i grmljavinu, Padavine uglavnom u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar, slab, zapadni i jugozapadni.

Dnevne temperature od 30 do 36 stepeni.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne je moguć pljusak. Dnevna temperatura oko 30 stepeni saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

ZAŠTITA

Kao zaštitu od ljetnih vrućina, ljekari navode izbjegavanje boravka na suncu kada je sunčevo zračenje najjače, nošenje odgovarajuće odjeće svijetlijih boja, kao i kapa, šešira i sunčanih naočala.

Preporučuje se i prilagođavanje fizičke aktivnosti vremenskim prilikama, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, a uzimanje što više voća, povrća i dovoljne količine tečnosti-vode i prirodnih voćnih sokova.

Starijim osobama i hroničnim bolesnicima savjetuje se obavezno uzimanje propisane terapije.

Pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja, potrebno je javiti se svom porodičnom ljekaru.