20 zapanjujućih savjeta jednog od najboljih psihologa svijeta

20 zapanjujućih savjeta jednog od najboljih psihologa svijeta

Piše: Buka

Ako čovjek ne može ništa dobro reći o sebi, a želi nešto da kaže, on počinje da govori loše o drugima....

Mihail Litvak je doktor, psihoterapeut i jedan od najpriznatijih psihologa na međunarodnom nivou. On je također, prvi čovjek koji je razvio sistem zvani “Psihološki aikido”, i prvi koji ga je upotrijebio.

Prema Dr. Litvaku važno je razumjeti okruženje i sebeSljedećih 20 savjeta Dr. Litvaka će vam pomoći u rješavanju mnogih životnih situacija:

1. Ako čovjek ne može ništa dobro reći o sebi, a želi nešto da kaže, on počinje da govori loše o drugima.
2. Grizi nauku, a ne grlo svom bližnjem, ako zaista želiš nešto da zagrizeš.
3. Depresivno stanje je dato čovjeku, da bi razmišljao o sebi.
4. Niko nikoga ne odbacuje, samo neko ide naprijed. Onaj ko je zastao, smatra da je odbačen.
5. Ako dobro mislite o sebi, zašto je potrebno da još neko dobro misli o vama.
6. Radi šta želiš, i ne pitaj za dozvolu. Nećeš je dobiti.
7. Sposobnost da se voli i dobro podnosi samoća pokazatelj je duhovne zrelosti. Sve najbolje radimo, kada smo usamljeni.
8. Nezrela ličnost često zna, ali ne umije. Zrela ne samo da zna, već i umije. Stoga, nezrela ličnost kritikuje, a zrela djeluje.
9. Ja ne znam put do uspjeha. Ali znam put do neuspjeha – to je želja da se svidimo svima.
10. Nema muške ili ženske logike, postoji sposobnost ili nesposobnost da se mudro misli.
11. Želiš da saznaš svog glavnog neprijatelja? Pogledaj u ogledalo. Izbori se sa njim i ostali će se razbježati.
12. Postigni uspjeh – proći će uvrede.
13. Sa prijateljima je prijatno razgovarati, sa neprijateljima korisno.
14. Postoji samo jedan validan razlog za prekid veze i prestanak radnog odnosa – nemogućnost ličnog rasta u datim okolnostima.
15. Treba dijeliti samo radost i sa prijateljima i sa neprijateljima. Prijatelj će se obradovati a neprijatelj uzrujati.
16. Ne juri sreću, i naći ćeš mjesto gdje ona obitava. I sreća će te sama naći. Mogu da ti kažem mjesto gdje obitava tvoja sreća – u tebi samome. A put do nje je maksimalan razvoj svih svojih sposobnosti.
17. Sreća je “nusproizvod” pravilno organizovanog djelovanja.
18. Ako nekom nešto želiš da dokažeš, znači da živiš zbog toga kome želiš da to dokažeš. Ako živiš zbog sebe, onda nema potrebe da nekome nešto dokazuješ.
19. Mašta – to je glas naših sposobnosti. Tako ja ne maštam da pjevam u operi. Nemam ni glas, ni sluh. A ako bih maštao, u skladu s tim mašta bi podgrijavala moje sposobnosti. Zbog toga, bih se trudio da dospijem u operu. Samo treba razmišljati kako taj san ostvariti. Ovdje je glavno ne žuriti, tada se snovi ostvaruju relativno brzo. Dobro je kada čovjek može da kaže o sebi sljedeće: “Ja se bavim samo pokušajima da ostvarim svoje snove.”
20. Bolje je komunicirati s dobrom knjigom, nego s praznim čovjekom.

 

Komentari na tekst (11)
Objavljeno:
Ovo je pravi psiholoski aikido jer nas brani i od nas samih, i od drugih ljudi iz okruzenja.Potpuno je u pravu da treba da grizemo nauku,a ne druge ili da drugi ne grizu nas.Veoma sam zainteresovan za stvaralastvo Dr. Litvaka, vec ovo malo sto sam procitao od njega mi je pomoglo da shvatim neke odnose.Jak je i na takve treba da se ugledamo.Cestitam BUKA magazinu sto je Dr. Litvaka uvrstio za Gurua.
Objavljeno:
ISTINE
OK
Objavljeno:
OK je tip, samo mi liči (fizički ) na Stipu Šuvara iz EX YU.
Objavljeno:
Sve je ovo prozapadno Vojvodina nebi tako mislila niti radila
Objavljeno:
Mogu napisati da sam zreo te sam u mnogočemu ovdje napisano uspio.Sretan sam i u većini mojih nakon uspijem
Objavljeno:
Draga lana ja nisam psihijatar ali sam majka šestero djece i tko će o djeci govoriti lijepo ako ne njihova majka.kako da izrastu u ljude a da ne vjeruju da su dovoljno dobri,lijepi,pametni itd.a to im neće govoriti i pokazivati susjedi nego je to naša roditeljska dužnost. Misliti o sebi i reci na glas da smo dobri i zadovoljni sami sa sobom je uspjeh a ne hvalisanje kako vi kažete.
Objavljeno:
haha Lana, da niste skromni, bili biste savrseni. je li to poruka?
Objavljeno:
Psiholoui,Psihoterapeuti,Psihijatri su najveci ludaci koga su oni izlijecili nek se javi
Objavljeno:
Lana upravo si govorio/la o sebi :)
Objavljeno:
Svaku večer prije spavanja upitajte se što ste dobro uradili za sebe...
Objavljeno:
Kako da govorim dobro o sebi a da to ne ispadne da se hvalim?Ni o svom djetetu ne govorim dobro a kamo li o sebi,upravo da to ne bude protumačeno kao da se hvalim,jer sam skromna osoba. A o drugima govorim samo istinu,cak i ako je loša!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.