<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Preporuka za čitanje: Putovanje bez Johna, Mak Geert

KNJIGE

Preporučujemo vam da pročitate knjigu Putovanje bez Johna, u potrazi za Amerikom autora Mak Geert-a. Knjigu možete naći u izdanju Baybook-a.

07. juli 2016, 12:00

Legendarni pisac John Steinbeck je 23. septembra 1960. sa svojim psom Charleyjem krenuo na putovanje američkim kontinentom. Želio je ponovo upoznati svoju zemlju i zemljake. Tačno pedeset godina kasnije, u tačno isti sat, i Geert Mak se našao pred Steinbeckovom starom kućom.

Bio je to početak ponovnog istraživačkog puta, Charleyjevim i Johnovim stopama, ali sad s pogledom iz 2010. godine. Šta se u američkim gradovima i selima promijenilo u proteklih pola vijeka? U kojim američkim gradovima i dalje postoji Main Street? S kojim sve snovima Amerikanci već vjekovima jure za idealima? Šta se od svih tih snova ostvarilo? Šta je ostalo od obećane zemlje na koju je nekoć cijeli svijet gledao s ogromnim poštovanjem? A iznad svega: šta još uvijek imaju Amerika i Evropa zajedničko u 21. vijeku?

Geert Mak je, kao i Steinbeck, izbjegavao utabane staze. Vozio se hiljadama milja kroz polja krompira u Mainu i beskrajne prerije Midwesta, dan za danom razgovarao sa seljacima, ribarima i učiteljima, nailazio na blještava predgrađa i zatarabljene dućane, tragao, svaki put iznova, za pričama ove zemlje koje nikada ne dosade.

O autoru

Geert Ludzer Mak, rođen 1946, jedan je od najpopularnijih holandskih novinara i pisaca. Aktivan je na mnogim područjima civilnoga društva, a posebno je značajan njegov doprinos u nepristranom tumačenju evropske historije. Godine 2004. dodijeljen mu je počasni doktorat Otvorenog sveučilišta u Heerlenu za rad u historiografiji, a u aprilu 2009. dobio je francuski Orden Legije časti za lična postignuća, spisateljski dar i doprinos njegove knjige U Evropi: Putovanje dvadesetim vijekom razumijevanju u Evropskoj uniji.

Ova knjiga postala je međunarodni bestseler i prema njoj je snimljena gledana televizijska serija. 2015. godine dobio je Zlatno guščije pero za izuzetan doprinos u razvoju i popularizaciji pisane rijeci u Holandiji i svijetu. Djela su mu prevedena na više od dvadeset jezika. Putovanje bez Johna objavljeno je 2010. godine. Geert Mak živi u Amsterdamu i Friziji.

Knjigu možete naći i online u shopu buybook.ba