<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Reakcije i izjave o odlaganju kreditnog aranžmana MMF-a za BiH

BiH

Pročitajte reakcije i izjave o odlaganju kreditnog aranžmana MMF-a za BiH.

07. juli 2016, 12:00

Danas je u Sarajevu Francisco Parodi, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini, rekao kako je odložen sastanak Izvršnog odbora MMF-a na kojem se trebao razmatrati zahtjev vlasti za odobravanje Proširenog aranžmana.

“Zbog odgađanja u potpisivanju Pisma namjere, sastanak Izvršnog odbora MMF-a na kojem se trebao razmatrati zahtjev vlasti za odobravanje Proširenog aranžmana, se morao odložiti do daljnjeg. Elementi programa kao i sadržaj Pisma namjere su usaglašeni između misije MMF-a i organa vlasti BiH u maju/svibnju 2016. Do danas MMF-u nije dostavljeno potpisano Pismo namjere”, stoji u saopštenju MMF-a.

Podsjetimo, ranije smo dobili potvrdu od savjeta premijera FBiH Gorana Miraščića da je Međunarodni monetarni fond odgodio kreditni aranžman BiH jer svi članovi Fiskalnog vijeća nisu potpisali pismo namjere.

Miraščić je kazao da se aranžman odgađa zbog manjka potpisa članova, te nije mogao govoriti da odgađanje aranžmana ima veze sa uslovljavanjem potpisa Zvizdića i Novalića na adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Podsjećamo, novi kredit od Međunarodnog Monetarnog Fonda trebao je iznositi 550 miliona eura, a Odbor MMF-a ovog mjeseca je razmatrao odobravanje aranžmana za BiH.

Premijer Novalić pojasnio zašto nije potpisao Pismo namjere prema MMF-u

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, kao član Fiskalnog vijeća, nije potpisao Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu za odobravanje Proširenog aranžmana, jer se u okviru svog mandata i programu rada Vlade obavezao da će provoditi ekonomske reforme usmjerene na ekonomski oporavak zemlje i njenu dugoročnu stabilnost, navodi se u saopćenju za javnost premijera Novalića.

U skladu s tim predviđene su i plebiscitarno prihvaćene sve reforme navedene u Reformskoj agendi i Akcionom planu za njenu sprovedbu. One, između ostalih, podrazumijevaju i prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), odluku o sistemu Mehanizma koordinacije i usaglašavanje brojnih drugih strategija na državnom nivou.

Sve su ovo aktivnosti koje imaju za cilj ubrzanje puta Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama.

Činjenica je da se naša zemlja trenutno suočava sa zastojem u ovim procesima i da je put BiH ka EU usporen. Svima je poznato da su sredstva Međunarodnog monetarnog fonda namijenjena za proces strukturnog prilagođavanja, odnosno za provođenje nužno potrebnih socijalnih i ekonomskih reformi na koje su se obavezali svi nivoi vlasti u BiH. Ocjenjujući da su ti započeti pozitivni procesi zaustavljeni, federalni premijer Fadil Novalić nije mogao potpisati Pismo namjere.

Premijer Novalić posebno naglašava da je aranžman sa MMF-om od velike važnosti, jer je koncipiran kao podrška Reformskoj agendi koja je dogovorena sa Evropskom unijom. Ističe da njegova važnost nije samo u finansijskim sredstvima, već i u tehničkoj pomoći u provođenju reformi, naglašavajući značaj koji ovaj aranžman ima kod drugih međunarodnih finansijskih institucija i potencijalnih investitora.

Uz nadu i vjeru da će ovaj proces uskoro biti nastavljen i da će BiH krenuti planiranim putem, premijer Novalić naglašava da je Budžet Federacije BiH likvidan i da će nesmetano biti servisirane sve zakonske obaveze koje ima Vlada Federacije BiH.

Cvijanović: Nejasno zašto Zvizdić i Novalić nisu potpisali Pismo namjere

Vlada Republike Srpske sredstva koje je trebalo da dobije od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nadomjestiće iz drugih izvora, izjavila je danas Željka Cvijanović, premijerka RS.

"Poučeni nizom loših iskustava, gdje su sredstva koja bi trebalo da dođu u RS blokirana sa nivoa BiH, nismo nikada ni isključili rizik da se to ponovo desi i kada je riječ o aranžmanu sa MMF-om. Ovo je samo još jedan dokaz nekredibilnosti BiH, i ništa više", kazala je premijer RS.

Istakla je da je Vlada RS ozbiljno pristupila cjelokupnom poslu oko usaglašavanja Pisma namjere sa MMF-om, jer bi aranžman sa ovom finansijskom organizacijom pomogao svim nivoima vlasti u provođenju Reformske agende.

"Ali, znajući da se svaka aktivnost, koja podrazumijeva angažman i partnerstvo svih nivoa vlasti u BiH teško realizuje u praksi, mi smo se pripremili i za situaciju da aranžmana neće biti i u skladu s tim definisali i neke dodatne planove", kazala je Cvijanović.

Prema njenim riječima u ovoj godini RS bi dobila svega 50 miliona KM, a pošto je sada izvjesno da aranžmana neće biti, jer Pismo namjere nisu potpisali premijer FBiH Fadil Novalić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, taj novac biće obezbijeđen iz drugih izvora.

"Ostaje jedino nejasno zašto su vođeni pregovori i zašto su i njih dvojica učestvovali u usaglašavanju Pisma namjere ako ga ne žele potpisati, pogotovo znajući da su ga potpisali ministri finansija i federalne vlade i Savjeta ministara. Sjećam se da je predsjedavajući Savjeta ministara, tokom svoje posjete MMF-u i Svjetskoj banci u Vašingtonu, prije par mjeseci, davao prilično optimistične izjave o velikim sredstvima, koja su ispregovarana, pa ne znam čemu je sve to trebalo da služi", kazala je Cvijanović.

Smatra da je šteta što aranžmana neće biti, jer su ljudi iz MMF-a, ali i EU, uložili dosta truda da se dogovor postigne.

Zvizdić o odgađanju potpisivanja Pisma namjere MMF-u

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić oglasio se u vezi sa odgađanjem potpisivanja Pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu.

"U proteklom periodu imali smo niz aktivnih sastanaka sa predstavnicima MMF-a na kojima smo usaglašavali Pismo namjere. Velikim zalaganjem šefa Misije MMF-a Nadeema Ilahija, rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH Franciska Parodija i članova njihovog tima, otvorena je mogućnost Bosni i Hercegovini da dobije vrlo povoljan aranžman koji se odobrava samo onim državama koje su spremne provesti duboke strukturne reforme, otkloniti uzroke fiskalne nestabilnosti i realizirati projekte koji garantuju održivi ekonomski razvoj i socijalnu sigurnost. To, slučaju Bosne i Hercegovine prije svega znači provedbu Reformske agende i dalji put ka evropskim integracijama", naveo je Zvizdić.

Zvizdić je naveo da je BiH usvajanjem Ekonomske reformske agende iskazala odgovornost i obavezali smo se na izvršavanje ciljeva definisanih u novom pristupu Evropskoj uniji i na ispunjavanje strukturalnih reformi kako bi se održala makroekonomska stabilnost, poboljšalo poslovno okruženje, privukle investicije i otvorila nova radna mjesta.

"Zbog toga, novi aranžman sa MMF-om treba predstavljati istinsku podršku ekonomskim reformama i EU integracijama. To su ključni uslovi za dobijanje novca od svjetskih finansijskih institucija. S obzirom da je, u posljednje vrijeme, blokirano usvajanje brojnih dokumenata, strategija i politika koji predstavljaju ključne uvjete koje BiH treba da ispuni na putu evropskih integracija i ekonomskog rasta, poput: Protokola o prilagodbi SSP-a, finalizacije mehanizma koordinacije, strategijā i zakona iz oblasti transporta, energetike, okoliša i poljoprivrede, zbog čega BiH na godišnjem nivou gubi više od 100 miliona eura grant sredstava, i uzrokuje ciljani zastoj u provedbi Reformske agende, predsjedavajući Vijeća Ministara je odlučio da u ovome trenutku ne potpiše Pismo namjere jer bi to bilo u suprotnosti sa programom rada i prioritetima djelovanja Vijeća ministara, koji EU integracije i ekonomski razvoj definiraju kao najvažnije ciljeve rada bh. institucija", stoji u saopćenju.

"Istovremeno, predsjedavajući Vijeća ministara, još jednom želi ukazati na činjenicu da selektivan i jednostran pristup u prihvatanju aranžmana, reformi ili strategija, ne može biti efikasan model za postizanje dogovora i daljeg evropskog i ekonomskog razvoja BiH. Obaveze i rokovi koji stoje pred BiH su jasni: prihvatiti adaptaciju SSP-a i finalizirati mehanizam koordinacije i time odblokirati evropski put, a samim tim i sve druge procese koji će omogućiti nesmetanu dinamiku usvajanja kreditnih aranžmana, strategija i politika, te omogućiti više investicija i povlačenje fondova Evropske unije. Sve drugo bi značilo blokadu evropskog puta Bosne i Hercegovine. Zbog toga, predsjedavajući Vijeća Ministara smatra da prednost u narednim danima treba dati dijalogu i poziva na maksimalnu ozbiljnost i odgovornost kako bi nastavili EU put i ekonomski razvoj BiH , posebno imajući u vidu 18.juli 2016.godine kada bi Vijeće za vanjske poslove Evropske unije trebalo donijeti zaključak o izradi pozitivnog mišljenja u vezi sa aplikacijom i naložiti pripremu Upitnika, čime bi bila otvorena nova EU perspektiva za BiH.  Zbog toga, predsjedavajući Vijeća Ministara BiH, očekuje da će svi akteri u BiH u narednim danima pokazati odgovornost prema svim, već pripremljenim i od strane Vijeća ministara BiH usvojenim dokumentima koji su, još uvijek, očito iz političkih, a ne stručnih razloga, na čekanju".

Izvor: Buka, Fena, Anadolija, Agencije