<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Srebrenica je i danas opomena

Adama Dieng

Specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona za prevenciju genocida Adama Dieng, povodom 21. godišnjice ovog strašnog zločina u Srebrenici, u izjavi za Dnevni avaz čvrsto je afirmirao stajalište ove svjetske organizacije da se o tom najvećem zločinu na tlu moderne Evrope od Drugog svjetskog rata nastavlja govoriti s dužnim pijetetom, te kao lekciji važnoj za cijelo čovječanstvo.

11. juli 2016, 12:00

''Stojimo s narodom Bosne i Hercegovine ovog 11. jula dok obilježavamo 21. godišnjicu genocida koji se dogodio u Srebrenici. Ubistva više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici zauvijek će biti na našoj kolektivnoj savjesti ''-rekao je Dieng.

On je dodao da UN danas, 11. jula 2016., iznova odaje počast onima koji su poginuli u srebreničkom genocidu, ali i duboko poštovan je prema porodicama koje su preživjele i koje su se borile i bore za pravdu.

''Dok se prisjećamo šta se dogodilo u Srebrenici, moramo ojačati naše napore da izgradimo jednakopravna, mirna društva. Krajnje sam zabrinut zbog rasta rasizma i ksenofobije u Evropi prošle godine. Neprihvatljivo je da politički lideri rasplamsavaju plamen netolerancije do krajnjih granica'' - rekao je Dieng.

Ovaj visoki dužnosnik UN-a, ali i poznati međunarodni pravnik, posebno je naglasio kako upravo sjećanje na Srebrenicu mora "ojačati rezolutnost da se ljudi tretiraju s poštovanjem bez obzira na njihov identitet".

''Moramo ustati zajedno protiv onih koji potiču i traže podjelu među zajednicama i državama. Radeći tako, mi ćemo odati počast onima koji su ubijeni u Srebrenici tražeći ujedno bolju budućnost za sve'' - rekao je u svojoj poruci povodom 11. jula Senegalac Adama Dieng, inače dugogodišnji sudija Međunarodnog krivičnog suda za zločine počinjene u Ruandi.